Jídlo

Stačí malá drobnost a vaše grilovačka nebude mít chybu. Maso bude dvojnásobně lahodné

Dip udělá z vašeho grilování gurmánský zážitek

autor

Erika Tomanová

30. června 2021

 
FOTO / Depositphotos
Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte. Každá rodina má svůj fígl, jak naložit maso, připravit zeleninu nebo rybu na grilu. Korunou domácí grilovačky je ale správná omáčka neboli dip.
Reklama

Dipy mohou mít různý základ, záleží na vašich chutích. Skvělá je třeba ochucená zakysaná smetana nebo tvaroh, dip můžete připravit i z rozmixovaných luštěnin.

Užijte si grilovací sezónu na plné pecky

Využít můžete i pečenou zeleninu nebo avokádo, zkrátka možností je nepočítaně. Výhodou je, že příprava dipů vám zabere jenom pár minut. Pusťtme se tedy do toho.

Hořčicový dip s medem

Budete potřebovat
  • 1 zakysaná smetana
  • dijonská hořčice
  • med
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku

Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte lžičku medu a na špičku nože dijonské hořčice. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

Nivový dip

Budete potřebovat
  • 100 g strouhané nivy
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • pár lístků čerstvé bazalky

V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

Pikantní kari dip

Budete potřebovat
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička kari
  • jarní cibulku
  • sůl a pepř

V míse smíchejte jogurt, majonézu a na drobno nakrájenou cibulku. Okořeňte kari kořením, solí a pepřem. Před podáváním nechte chvíli odležet. 

Guacamole dip

Budete potřebovat
  • 180 ml zakysané smetany
  • 1 zralé avokádo
  • 1 menší cibule
  • 1 menší rajče
  • sůl a pepř

Avokádo podélně rozkrojte a vyndejte z něj pecku. Vydlabejte dužinu a vidličkou jí rozmačkejte jako šťouchané brambory. Dejte do mísy a smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, rajčetem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.

Křenový dip

Budete potřebovat
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • pepř a sůl

V míse smíchejte smetanu a majonézu a přidejte křen. Dip osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte dip na chvíli odležet v lednici.

Orientální dip

Budete potřebovat
  • 100 g meruňkového džemu
  • 1 citron
  • zázvor
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření
  • sůl.

Nastrouhejte jemně cca kávovou lžičku zázvoru. Smíchejte s džemem a šťávou z celého citronu. Dochuťte chilli, osolte a vše důkladně zamíchejte.

Tvarohový dip

Budete potřebovat
  • 120 g tvarohu
  • 250 g kozího sýra
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • pár lístků bazalky a kopru
  • citronovou šťávu dle chuti
  • sůl a pepř

Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte najemno nasekanými bylinkami.

Užijte si letošní grilovací sezónu na plné pecky. A nezapomeňte, že taková drobnost jako je dip, udělá z každého grilování gurmánský zážitek.

Další zajímavé články