Tuňák se zeleninou, těstoviny, rýže nebo raději salátek? Pokud vám už dochází inspirace, co uvařit, ideálně bez složitých nákupů a dlouhých hodin v kuchyni, pak pro vás máme hned několik receptů, které si zaručeně zamilujete. A kdo ví, třeba se k nim budete i rádi vracet.
Tuňák s rajčaty, zelenými fazolkami a bazalkou
Suroviny na 4 porce:
- 4 balení tuňáka
- čerstvé zelené fazolky
- cherry rajčátka
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- balsamikový ocet
- lístky bazalky
- sůl a pepř
Postup:
Dejte si vařit vodu se lžičkou soli. Než ji přivedete k varu, očistěte fazolky – odkrojte jim špičky a případně stáhněte tuhá postranní vlákna. Nakonec je opláchněte v cedníku. Jakmile začne vařit voda, přidejte fazolky a nechte je 5 minut vařit. Měly by být měkké přesně na skus, tedy trochu křupnout.
Uvařené fazolky slijte nebo vyberte cedníkem a hned je umístěte do většího množství ledově studené vody – nejlépe se chladí v napuštěném kuchyňském dřezu. Po zchladnutí je vyberte na cedník a nechte okapat.
Rajčátka opláchněte, pokrájejte na půlky a naaranžujte na talíře. Přidejte uvařené, vychlazené a scezené fazolky, které ještě před tím překrájejte na velikost sousta. Zlehka osolte. Zalijte olejem a přidejte trochu balsamikového octa, případně z oleje a octa nejdřív umíchejte zálivku a tu pak nalijte na zeleninu.
K naaranžovanému salátku rozprostřete tuňáka a dozdobte lístky bazalky. Můžete doplnit krajícem celozrnného chleba.
Basmati rýže s tuňákem a dýní
Suroviny na 4 porce:
- 2 balení tuňáka v olivovém oleji
- 350 g rýže basmati
- 1 dýňový plátek
- 2 čerstvé jarní cibule
- ½ červené chilli papričky
- sůl, bílý pepř
Postup:
Zahřejte několik polévkových lžic olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek, nakrájenou jarní cibulku (odložte stonky) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, sůl a vařte na středním ohni a v případě potřeby přidávejte trochu vody.
Nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje a pokračujte ve vaření, dokud není rýže "al dente" (voda by měla být zcela absorbována).
Jakmile je rýže vařená, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť.
Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi
Suroviny na 4 porce:
- 3 balení tuňákové konzervy
- 2 červená jablka
- 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- srdíčko řapíkatého celeru
- hrst křehkých salátových lístků
- sůl na dochucení
Postup:
Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.
Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem, citronem a černým pepřem. Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.
Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi.
Zdroj: john-west.co.uk, chosenfoods.com, TZ Rio Mare.