Jídlo

Ryby by měly být na našem jídelníčku třikrát týdně. I ryba z konzervy se počítá! Připravte si z ní lahodná jídla

Tuňák z konzervy je plnohodnotnou rybou

autor

Kateřina Korňová

09. února 2022

 
FOTO / Pexels
Spotřeba ryb u nás není nijak valná, a přitom se z nich dá připravit tolik lahodných receptů. Jestliže ryby do svého jídelníčku nezařazujete, protože se bojíte, že je jejich příprava příliš složitá, s těmito recepty už se bát nemusíte. Nevyžadují téměř žádné kulinářské dovednosti, ale zato si na nich výborně pochutnáte.
Reklama

Tuňák se zeleninou, těstoviny, rýže nebo raději salátek? Pokud vám už dochází inspirace, co uvařit, ideálně bez složitých nákupů a dlouhých hodin v kuchyni, pak pro vás máme hned několik receptů, které si zaručeně zamilujete. A kdo ví, třeba se k nim budete i rádi vracet.

Tuňák s rajčaty, zelenými fazolkami a bazalkou

Suroviny na 4 porce:

  • 4 balení tuňáka
  • čerstvé zelené fazolky
  • cherry rajčátka
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • balsamikový ocet
  • lístky bazalky
  • sůl a pepř

Postup:

Dejte si vařit vodu se lžičkou soli. Než ji přivedete k varu, očistěte fazolky – odkrojte jim špičky a případně stáhněte tuhá postranní vlákna. Nakonec je opláchněte v cedníku. Jakmile začne vařit voda, přidejte fazolky a nechte je 5 minut vařit. Měly by být měkké přesně na skus, tedy trochu křupnout.

Uvařené fazolky slijte nebo vyberte cedníkem a hned je umístěte do většího množství ledově studené vody – nejlépe se chladí v napuštěném kuchyňském dřezu. Po zchladnutí je vyberte na cedník a nechte okapat.

Rajčátka opláchněte, pokrájejte na půlky a naaranžujte na talíře. Přidejte uvařené, vychlazené a scezené fazolky, které ještě před tím překrájejte na velikost sousta. Zlehka osolte. Zalijte olejem a přidejte trochu balsamikového octa, případně z oleje a octa nejdřív umíchejte zálivku a tu pak nalijte na zeleninu.

K naaranžovanému salátku rozprostřete tuňáka a dozdobte lístky bazalky. Můžete doplnit krajícem celozrnného chleba.

Basmati rýže s tuňákem a dýní

Suroviny na 4 porce:

  • 2 balení tuňáka v olivovém oleji
  • 350 g rýže basmati
  • 1 dýňový plátek
  • 2 čerstvé jarní cibule
  • ½ červené chilli papričky
  • sůl, bílý pepř

Postup:

Zahřejte několik polévkových lžic olivového oleje v pánvi wok a usmažte česnek, nakrájenou jarní cibulku (odložte stonky) a nakrájenou chilli papričku. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, sůl a vařte na středním ohni a v případě potřeby přidávejte trochu vody.

Nasypte propranou rýži do půl litru slané vroucí vody, snižte plamen, přidejte lžíci oleje a pokračujte ve vaření, dokud není rýže "al dente" (voda by měla být zcela absorbována).

Jakmile je rýže vařená, prohřejte rýži v pánvi wok spolu s dýní, přidejte tuňáka a nechte absorbovat chuť.

Tuňákový salát s jablky a opékanými mandlemi

Suroviny na 4 porce:

  • 3 balení tuňákové konzervy
  • 2 červená jablka
  • 20 g mandlí nakrájených na špalíčky
  • 40 ml extra panenského olivového oleje
  • srdíčko řapíkatého celeru
  • hrst křehkých salátových lístků
  • sůl na dochucení

Postup:

Na nepřilnavé pánvi restujte po dobu dvou minut mandle a míchejte je nebo obracejte, dokud nezačnou vonět a některé i tmavnout.

Omyjte jablka a neoloupaná je nakrájejte na kostky. Pak je smíchejte s tuňákem, citronem a černým pepřem. Nakrájejte celer na tenké plátky, přidejte k salátu a dochuťte olejem a solí.

Naaranžujte salát do misky, nahoru dejte směs tuňáka s jablky a posypte praženými mandlemi.

Zdroj: john-west.co.uk, chosenfoods.com, TZ Rio Mare.

Další zajímavé články