Jídlo

Řecký jogurt je plný bílkovin a prospívá našim kostem. To ale není jediné, co tento krémový mléčný výrobek dokáže

Pravidelná konzumace jogurtů podporuje minerální hustotu kostí

autor

Kateřina Korňová

02. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Řecký jogurt se vyrábí z kravského mléka, které se pasíruje, aby se odstranila syrovátka, což má za následek hustší konzistenci ve srovnání s přírodním jogurtem. Má také pikantnější chuť a často se dá použít jako zdravější náhrada majonézy, zakysané smetany nebo crème fraîche. Řecký jogurt je k dispozici jako plnotučný, se sníženým obsahem tuku, ale i úplně bez tuku a lze ho zakoupit čistě bílý nebo ochucený ovocem.
Reklama

Nízkotučné nebo netučné druhy řeckého jogurtu budou mít méně kalorií (a samozřejmě tuku), ale mějte na paměti, že mohou také obsahovat více cukru – výrobci často přidávají cukry nebo sladidla, aby „doplnili“ ztracenou chuť při redukci tuku.

Nutriční profil řeckého jogurtu

Lžíce (45 g) čistého řeckého jogurtu poskytuje:

• 60 kcal / 248 kJ
• 2,6 g bílkovin
• 4,6 g tuku
• 2,2 g sacharidů
• 2,0 g cukru
• 57 mg vápníku
• 17,6 μg jódu

Proč zařadit řecký jogurt do jídelníčku

1. Dobrý zdroj bílkovin

Standardní řecký jogurt je dobrým zdrojem biologicky dostupných bílkovin s přibližnou hodnotou 5,7 g bílkovin na 100 g. Jogurt, který známe jako Skyr má podobnou konzistenci jako řecký jogurt. Má přirozeně vysoký obsah bílkovin s přibližně 10 g bílkovin na 100 g, ale nižší obsah tuku. Vyrábí se z odstředěného mléka a technicky je tento produkt spíše islandským sýrem z kyselého mléka než jogurtem.

2. Dobrý zdroj živin pro zdravé kosti

Řecký jogurt je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku a fosforu, tedy minerálů nezbytných pro zdraví kostí. Studie skutečně naznačují, že diety, které zahrnují potraviny, jako je jogurt, mohou podporovat minerální hustotu kostí. V kombinaci s faktory životního stylu, jako je pravidelné cvičení, může jogurt pomoci podpořit pevnost kostí snížením kostní resorpce.

3. Podporuje zdraví střev

Řecký jogurt, který je označen jako obsahující „živé kultury“, poskytuje prospěšné bakterie, známé jako probiotika, které při pravidelné konzumaci mohou podporovat zdraví střev. Pravidelné zařazování fermentovaných potravin, jako je jogurt, zřejmě zvyšuje diverzitu bakterií ve střevě.

4. Užitečný zdroj jódu

Řecký jogurt navíc obsahuje jód - minerál důležitý pro zdraví. Jód je nezbytný pro funkci štítné žlázy, stejně jako pro růst a metabolismus. Budoucí maminky tento minerál navíc potřebují proto, že je důležitý pro vývoj mozku dítěte během těhotenství a kojení.

5. Může podporovat regeneraci svalů po cvičení

Vysoký obsah bílkovin v řeckém jogurtu z něj dělá ideální svačinu po cvičení nebo součást jídla. Je to proto, že obsah biologicky dostupných bílkovin podporuje obnovu a regeneraci svalů.

Zdroj: bbcgoodfood.com, utmedicalcenter.org.

Další zajímavé články