Sušená rajčata pocházejí z jižní Itálie, odkud se rozšířila do celého světa. V českých supermarketech je sežene snadno, ale zaplatíte za ně dost peněz. Připravte si za zlomek ceny tuto dobrotu sami!
Suroviny, které budete potřebovat
- 1 kg oválná zralá rajčata,
- 8–10 stroužků česneku,
- 3-4 lžíce sušené bazalky,
- olivový olej,
- mořská sůl
Příprava
1. Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.
2. Postup sušení: V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.
3. Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájenym česnekem. Na závěr zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená, a máte hotovo.
Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem
Suroviny
130 g Flora s máslem, 130 g čerstvý kozí sýr, 10 ks sušená rajčata, 2 snítky rozmarýn, podle chuti sůl, podle chuti čerstvě mletý pepř, polosušená rajčata na ozdobu
Postup
Sušená rajčata zalijete horkou vodou a necháte asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíte, rajčata osušíte a nakrájíte najemno. Floru s máslem vyšleháte společně s kozím sýrem a přidáte najemno nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíte jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu.
Olivové rizoto se sušenými rajčaty a šalvějí
Suroviny
1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 350 g kulatozrnné rýže na rizoto, 200 ml bílého vína, 800 ml zeleninového vývaru, 100g černých oliv, 100 g sušených rajčat v oleji, 10 lístků šalvěje, 80 g čerstvě nastrouhaného parmezánu, sůl, čerstvě namletý pepř
Postup
Cibuli nakrájenou na klínky a najemno nasekaný česnek opečete v olivovém oleji dozlatova. Přidáte rýži a krátce orestujete. Podlijete bílým vínem a za stálého míchání necháte víno zcela vsáknout do rýže. Poté postupně přidáváte horký zeleninový vývar. Rizoto necháte odkryté dovařit al dente na středním ohni, příležitostně jej zamícháte.
Mezitím vypeckujete olivy, sušená rajčata a šalvějové lístky nadrobno nakrájíte a před koncem varu přidáte do rizota. Hotové rizoto odstavíte a dochutíte solí a pepřem. Strouhaný sýr podáváte zvlášť.
Pokrm doplníte zeleným nebo míchaným salátem.