Jídlo

Upečte si sladký batátový koláč. Je bez cukru a navíc báječně chutná

Sladké brambory vám při pečení dezert výborně osladí

autor

Klára Sanders

13. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Batáty neboli sladké brambory obsahují řadu důležitých látek. Dají se připravit na slano, ale i na sladko. Vyzkoušejte sladkou verzi a upečte si výborný batátový koláč.
Reklama

Pokud máte rádi sladké dezerty, ale vyhýbáte se bílému cukru, pak určitě víte, že cukr se dá jednoduše nahradit. V koláčích můžete použít stévii, javorový či rýžový sirup a do čokoládové polevy rozmixované datle. Ve výsledku tak upečete sladkou, ale přitom velmi zdravou pochoutku. 

I sladké brambory vám při pečení dezert výborně osladí a už nemusíte použít žádný cukr. 

Recept na jednoduchý batátový koláč

Ingredience

  • 2 středně velké batáty (600 g)
  • 14 vypeckovaných datlí nebo datlovou pastu
  • 80 g mletých mandlí (které jste předtím nechali několik hodin v teplé vodě a případně je i oloupali)
  • 100 g pohankové mouky
  • 8 lžic kvalitního kakaa
  • 3 lžíce javorového (nebo i jiného) sirupu
  • špetka soli
  • kokos na ozdobení

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Oloupejte batáty, nakrájejte na kostky a nechte v hrnci napařit, aby byly měkké (asi čtvrt hodiny). Jakmile se již batáty téměř rozpadají, rozmixujte je na jemnou kaši, do které přidejte mírně zahřáté datle. Mixujte, dokud nevznikne jemná krémová směs. Zbývající ingredience (kromě kokosu) dejte do mísy, zamíchejte a přidejte batátovou směs. Vše je potřeba opět řádně zamíchat. Hmotu nalijte do koláčové formy vyložené pečícím papírem a pečte půl hodiny. Upečený koláč posypte strouhaným kokosem. 

Dvouvrstvý koláč

Ingredience na korpus

250g ovesných vloček, 100g másla, špetka stévie, 2 lžíce hořkého kakaa, 1 lžíce žitné mouky (nebo špaldové), 1 vejce, půl kávové lžičky prášku do pečiva

Ingredience na vrstvu

500g batátů, datlový nebo javorový sirup dle chuti, 2 vejce, 1 větší citron, 1 lžička mleté skořice, půlka lžičky muškátového oříšku, 1 lžíce rumu (nemusí být)

Postup

Připravte si v misce těsto na korpus. Ovesné vločky smíchejte s rozpuštěným máslem, kakaem, sladidlem, moukou, práškem do pečiva a jedním vejcem. Směs nalijte do menší formy vyložené pečícím papírem. Potom dejte formu s pečlivě rozetřeným těstem na půl hodiny do lednice odležet, kde se vločky pěkně nasáknou a změknou.

Mezitím připravte vrstvu. Oloupané a nakrájené batáty mírně povařte, vyndejte a rozmixujte. Můžete je také rozmačkat vidličkou. K batátům přidejte sirup, skořici, muškátový oříšek, rum a šťávu z jednoho vymačkaného citronu. Vše řádně prošlehejte nebo rozmixujte. Na závěr přidejte vejce. Těsto nalijte na vločkový korpus a dejte do předehřáté trouby. Koláč se peče na 190°C zhruba 50 minut. Po vyjmutí ho můžete posypat skořicí. 

 
Vstoupit do diskuze
Další zajímavé články