Jídlo

Při přípravě bramborového salátu zaleží na detailech. Jedině tak bude perfektní

Téměř každá rodina má svůj vlastní recept na bramborový salát

autor

Klára Sanders

15. prosince 2020

 
FOTO / Depositphotos
Téměř každá rodina má svůj vlastní recept na bramborový salát. Pokud ho letos chcete mít ještě lepší, věnujte při přípravě pozornost každému kroku. Protože v detailech se skrývá ta jedinečná chuť.
Reklama

Málo kdo si umí představit Štědrý večer bez bramborového salátu. Bramborový salát totiž ke svátkům zkrátka patří. Někdo by do něj nikdy nepřidal cibuli, jiný hrášek a další se neobejde bez vejce. Všechny saláty však mají jedno společné: vždy mohou být lepší! 

Při výběru brambor si dejte záležet

Brambory jsou u salátu primární surovinou, a proto byste jejich výběru měli věnovat velkou pozornost. Snažte se vybírat co nejmenší brambory, aby se uvařily rovnoměrně. Nejhorší je, když jsou venku rozvařené a uvnitř ještě syrové. Oblíbenými bramborami pro přípravu štědrovečerního salátu jsou keřkovské rohlíčky, které se dají sehnat na tržištích, ale často už i v supermarketech.

Aby se brambory nezměnily v kaši

Ideální je volit varný typ A, který je nejvíce vhodný pro přípravu salátů a také se nejlépe vaří ve slupce. Hlavní výhodou je fakt, že při vaření nemoučnatí, což oceníte při krájení brambor do salátu. Jakmile použijete „béčka“, nebo nedejbože „céčka“, protože jich máte doma přece ještě dost, připravte se na to, že budete mít letos místo salátu ke kaprovi bramborovou kaši.

Cibulky se nebojte

Někdo cibuli nedává, protože je nepříjemně štiplavá a velmi nadýmavá. V salátu je její chuť přitom velmi dobrá a byla by škoda ji tam nedat, když si můžete trochu pomoci horkou octovou vodou. Cibuli svařte ve vodě s octem, v láku od okurek, nebo ji lehce orestujte. Ztratí tím i své nadýmavé účinky. Někdo také doporučuje obyčejnou kuchyňskou cibuli nahradit cibulí bílou.

Dejte čerstvou zeleninu

Salát bude zdravější a lahodnější, když místo sterilované zeleniny použijete zeleninu čerstvou. Uvařte ji stejně s bramborami (v jiném hrnci) a poté nakrájejte na malé kostičky do salátu. Sice je s tím větší práce, ale ta chuť opravdu stojí za to. Sterilovaná zelenina má tu výhodu, že salát i lehce okyselí. To ale můžete udělat dodatečně trochou octa nebo citronovou šťávou.

Přidejte jablko

Mnoho lidí si chválí přistrouhat do bramborového salátu jedno jablko. Někdo je zastáncem kyselého někdo sladkého, ale přítomnost jablka dodá salátu úplně nový rozměr.

Jemnější či dietní varianta

Pokud chcete udělat salát trochu jemnější, přidejte společně s majonézou do salátu také trochu nevyšlehané smetany ke šlehání. Čím tučnější, tím lepší. Pokud si naopak udržujete štíhlou linii, vyměňte polovinu dávky majonézy za bílý jogurt. Rozdíl nepoznáte.

Nechte salát odpočinout

A hlavně! Salát vždy připravujte jeden den dopředu. Chutě potřebují nějaký čas na to, aby se propojily, tak na to myslete. Alespoň pak můžete beztrestně každou chvíli ochutnávat, zda salát ještě nepotřebuje dosolit či okyselit. Také už se na něj tak těšíte?

Další zajímavé články