V dnešní době existuje množství doporučení, jak se stravovat. Na trhu je celá řada exotických produktů, které mají ochránit naše zdraví, zlepšit imunitu, snížit váhu nebo všechno dohromady. Bohužel jsou velmi často předražené a pro značnou část populace nedostupné. Ale mnoho lidí si neuvědomuje, že není třeba podléhat reklamám na zaručeně zdravé a většinou předražené produkty, a že jíst zdravě je možné doslova za pár korun.
Co je vlastně zdravé?
Mezi zdravé potraviny a pokrmy řadíme potraviny, které obecně vzato, neškodí třeba z důvodů vyvolání alergií, nezpůsobují zdravotní potíže a současně umožňují správné fungování organismu. Výčet takových potravin může být pochopitelně u různých lidí rozdílný.
Obecně však platí, že zdravé je to, co obsahuje hodně vitaminů, enzymů, probiotik, vlákniny a správný mix bílkovin, tuků a sacharidů. Z uvedeného pak vyplývá, že mezi zdravé potraviny patří samozřejmě zelenina, ovoce, oříšky, luštěniny, ale i maso a pokud možno celozrnné pečivo. A tady se už otevírá prostor pro levné a přitom zdravé vaření.
Spolehněte se na domácí stravu
Platí to nejen u zdravého stravování. Pokud chcete mít výdaje za stravu pod kontrolou, musíte se spolehnout na domácí stravu a stravování v restauracích či nejrůznějších bufetech využívat skutečně jen příležitostně.
Stravování v různých zařízeních, zejména těch zaměřených na zdravou stravu, může být někdy skutečně drahý špás. Vařte doma a oběd si do práce můžete odnést v krabičce. Navíc, pokud si budete vařit vlastní jídla, budete přesně vědět, co jíte a budete mít váš denní energetický příjem snadněji pod kontrolou. Jistě, zabere to více času, ale přinejmenším vaše peněženka to ocení.
Vsaďte na sezonní ovoce a zeleninu
Že je důležité jíst hodně zeleniny a přiměřeně ovoce, je známá věc. Ale pochopitelně, že ne všechno je vždy k dispozici. Jestliže se budete držet zásady konzumovat sezonní ovoce a zeleninu, pomůžete sobě i životnímu prostředí. A třeba i tuzemským zemědělcům a pěstitelům. To, čeho je právě na trhu nejvíce, je samozřejmě i nejlevnější. A pokud máte dostatečně prostorný mrazák, můžete si ve vhodnou dobu vyrobit zásoby na dobu, kdy daný produkt nebude běžně k mání.
Za pár kaček množství vitaminů
Zelí
V našich zeměpisných šířkách je stabilně nejlevnější zeleninou na trhu zelí. Můžete ho použít na přípravu dušeného zelí, které nejčastěji známe jako přílohu k masu, ale dá se konzumovat i jako samostatný pokrm. Výtečné jsou ale i různé zelné saláty, které mají tu výhodu, že jsou dělány zasyrova, a zelí si proto ponechává své vitaminy.
Důležité je při přípravě zelí nakrouhat najemno a při zpracování dobře prosolit a promačkat, aby zkřehlo. Zelné saláty jsou chutné, zdravé a nezatíží váš rozpočet.
Kapusta
Další zeleninou, která se řadí mezi ty levné a velmi zdravé, patří rozhodně kapusta. Obsahuje značné množství různých vitaminů, má hodně vlákniny a vápníku. Výhodný je také vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselin. Napomáhá správné funkci štítné žlázy a pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu.
Fazole
Skvělou příležitostí jak jíst levně a zdravě, je zařazení fazolí do vašeho jídelníčku. Fazole stačí namočit a pak vařit v papinově hrnci. Mají velký podíl vitaminů řady B, ale také draslíku, vápníku a železa. Detoxikují organismus, obsahují hodně vlákniny. A dají se konzumovat jak teplé, tak i po vystydnutí jako součást zeleninových salátů tak i salátů s obsahem masa.
Rada na závěr
Možná občas slyšíte o nějaké úžasné super prospěšné potravině, která ale stojí nehorázné sumy, tudíž není možné konzumovat ji pravidelně. Zapomeňte na ni. Spíše se soustřeďte na to, aby byla vaše strava vyvážená a dostatečně pestrá.