Vejce jsou považována za superpotravinu. Mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek, obsahují skoro všechny důležité vitaminy a jsou dobře stravitelná. Kromě toho obsahují velký podíl proteinů, takže jsou vhodná pro všechny, kteří chtějí shodit nadbytečná kila nebo naopak nabrat svaly.
Vajíčka má většina lidí v oblibě a pro mnoho z nás se jedná o ideální pokrm ke snídani. Není však pravidlem, že vždy volíme nejzdravější způsob přípravy vajíček, jaký existuje. To jestli je vajíčko po tepelné úpravě stále tak bohaté na živiny jako za syrova, ovlivňuje mnoho proměnných.
Teplo je znehodnocuje
Vařené naměkko či natvrdo, pošírované, smažené na oleji či másle v podobě volského oka či stará dobrá vaječná omeleta. Právě jsme jmenovali nejběžnější a zároveň nejpopulárnější způsoby přípravy vajec.
Každá tepelná úprava vajíčka zaručuje, že jsou bezpečnější na konzumaci a také to, že jsou některé živiny, které obsahují, snadněji stravitelné. Platí to například v případě bílkovin. Jak však dobře víme, tepelná úprava umí živiny i znehodnotit a vajíčka nebudou výjimkou. Výzkumy ukázaly, že krátkou, několikaminutovou tepelnou úpravou vajíčka ztratí až 20% obsahu vitaminu A, antioxidantů či vitaminu D. A tak platí, že čím kratší je tepelná úprava, tím lépe.
Delší tepelné úpravy pak znamenají, že vejce mohou ztratit až 60 procent z obsahu svých cenných vitaminů a minerálů. Přesto je vajíčko natolik bohaté na živiny, že i po tepelné úpravě jakéhokoli druhu v něm zůstane živin celkem slušné množství.
Jak připravit nejzdravější vajíčka
A jak tedy připravit ta nejzdravější vajíčka na světě? Stačí dodržet několik zásad:
- Nepodceňte výběr vajíčka. Sáhněte po vejcích z domácího chovu nebo ta v bio kvalitě.
- Vybírejte vhodnou metodu přípravy. Nejzdravější jsou vařená nebo pošírovaná.
- Pokud přece jen vajíčka připravujete smažením na oleji, vyberte ten správný, který dobře snáší vysoké teploty. Mezi takové zdravé oleje patří například avokádový či slunečnicový.
- Dobu tepelné úpravy zkraťte na nezbytné minimum. Čím kratší doba na pánvi, tím lépe.
- K vajíčkům nakonec zvolte zdravé přílohy. Čerstvá zelenina je vynikající. Můžete ji přidat i přímo do vajíček, například v receptu na omeletu. Opět však platí, že zelenina ztrácí tepelnou úpravou cenné živiny.
Vajíček se nemusíte bát
Mýty o škodlivosti vajec kvůli zvyšování cholesterolu už jsou mnohokrát vyvrácené. Bylo zjištěno, že při konzumaci dvou až tří vajíček denně se v krvi zvedá pouze hladina spíše neškodného HDL cholesterolu. Ten, který tělu škodí, je LDL cholesterol. A proti němu jsou vajíčka naopak skvělou zbraní: žloutky obsahují lecitin, který dokáže hladinu špatného cholesterolu snížit, dále je důležitý pro mozek i játra a navíc pomáhá při hubnutí. Vejce obsahují i omega-3 mastné kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů a redukují tak riziko kardiovaskulárních chorob. Vitamin D zase pomáhá lépe absorbovat vápník, čímž posiluje kosti a zuby.