Dipy mohou mít různý základ, záleží na vašich chutích. Skvělá je třeba ochucená zakysaná smetana nebo tvaroh, dip můžete připravit i z rozmixovaných luštěnin.
Využít můžete i pečenou zeleninu nebo avokádo, zkrátka možností je nepočítaně. Výhodou je, že příprava dipů vám zabere jenom pár minut. Pusťtme se tedy do toho.
Hořčicový dip s medem
Budete potřebovat
- 1 zakysaná smetana
- dijonská hořčice
- med
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte lžičku medu a na špičku nože dijonské hořčice. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.
Nivový dip
Budete potřebovat
- 100 g strouhané nivy
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- pár lístků čerstvé bazalky
V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.
Pikantní kari dip
Budete potřebovat
- 250 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička kari
- jarní cibulku
- sůl a pepř
V míse smíchejte jogurt, majonézu a na drobno nakrájenou cibulku. Okořeňte kari kořením, solí a pepřem. Před podáváním nechte chvíli odležet.
Guacamole dip
Budete potřebovat
- 180 ml zakysané smetany
- 1 zralé avokádo
- 1 menší cibule
- 1 menší rajče
- sůl a pepř
Avokádo podélně rozkrojte a vyndejte z něj pecku. Vydlabejte dužinu a vidličkou jí rozmačkejte jako šťouchané brambory. Dejte do mísy a smíchejte s najemno nakrájenou cibulí, rajčetem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.
Křenový dip
Budete potřebovat
- 2 lžíce zakysané smetany
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce strouhaného křenu
- pepř a sůl
V míse smíchejte smetanu a majonézu a přidejte křen. Dip osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte dip na chvíli odležet v lednici.
Orientální dip
Budete potřebovat
- 100 g meruňkového džemu
- 1 citron
- zázvor
- 1 chilli paprička nebo chilli koření
- sůl.
Nastrouhejte jemně cca kávovou lžičku zázvoru. Smíchejte s džemem a šťávou z celého citronu. Dochuťte chilli, osolte a vše důkladně zamíchejte.
Tvarohový dip
Budete potřebovat
- 120 g tvarohu
- 250 g kozího sýra
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- pár lístků bazalky a kopru
- citronovou šťávu dle chuti
- sůl a pepř
Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte najemno nasekanými bylinkami.
Užijte si letošní grilovací sezónu na plné pecky. A nezapomeňte, že taková drobnost jako je dip, udělá z každého grilování gurmánský zážitek.