Jídlo

Správně zvolené koření dokáže s vaším masem zázraky. Pozor, každé má rádo jiný druh

Bylinky jsou základ a vyplatí se je mít stále při ruce

autor

Erika Tomanová

08. července 2021

 
FOTO / Depositphotos
Chystáte grilování, ale nejste si jisti, jaké koření použít? Ne každé je na každé maso vhodné. Díky některým druhům bude maso nejen lahodnější, ale hlavně stravitelnější.
Reklama

Pokud tápete, jaké druhy koření zvolit, máme pro vás seznam, se kterým neuděláte chybu, protože dobré koření je polovina úspěchu.

Pokud třeba chystáte barbecue na poslední chvíli, můžete sáhnout po univerzálním koření z obchodu. Tyto směsi vás ale vyjdou dráž a často obsahují vysoký podíl soli a glutamátů. Nejčastější přísady jako jsou pepř, paprika nebo česnek máte většinou máte doma. Často stačí smíchat tři až čtyři koření, protože při smíchání více druhů už stejně tolik nevyniknou. A nezapomeňte, že každému masu sluší jiné koření. 

Každé maso má rádo jiný druh

Kuřecí: rozmarýn, šalvěj, oregano, tymián, zázvor, bobkový list, petržel, bazalka i kari, estragon, majoránka.

Krůtí: rozmarýn, šalvěj, tymián, zázvor, petržel, bobkový list nebo koriandr, bazalka, estragon.

Králík: petržel, jalovec, bazalka, tymián, bobkový list, zázvor, šalvěj, rozmarýn, celerová nať.

Zvěřina: bazalka, tymián, jalovec, nové koření, bobkový list, petržel, majoránka, šalvěj, rozmarýn, saturejka, libeček, oregano, estragon.

Ryby: rozmarýn, šalvěj, bazalka, levandule, petržel, bazalka, tymián, celerová nať, kopr, estragon.  

Vepřové: rozmarýn, šalvěj, bazalka, levandule, petržel, bazalka, tymián, zelený pepř, celerová nať. 

Hovězí: estragon, zelený pepř, nové koření, bobkový list, tymián, petržel.

Bylinky jsou prostě jistota a vyplatí se mít je vždy po ruce. Opatrně nakládejte s bazalkou, která má tendenci se hodně připalovat. Přidávejte ji proto při grilování až na konec.

Nebojte se experimentovat

Hovězí a vepřové maso

Říká se, že kvalitní hovězí maso není třeba dále dochucovat, stačí před grilováním lehce potřít směsí bylinek. Steaky ale můžete ozvláštnit třeba marinádou z dijonské hořčice,  kterou připravíte smícháním rozmarýnu, tymiánu, oleje, soli, pepře, chilli, koriandru a hořčice.

Výraznější dochucovadla můžete použít k vepřovému masu. Naložit ho můžete do směsi piva, vody a sójové omáčky spolu s česnekem, cibulí, pepřem a koriandrem. Zkusit můžete i sladší marinádu z rozmixovaných fíků, balsamica, rajčatového pyré, soli, česneku a bobkového listu.

Drůbeží maso

Chuť kuřecího je spíš nevýrazná, s tímto masem se proto můžete opravdu vyřádit. Vyzkoušet můžete pikantnější marinádu z červené papriky, chilli, kari, pepře, česneku a olivového oleje. Kuřecí maso se dobře kombinuje i s nasládlými tóny, do marinády proto neváhejte přidat trochu citronové šťávy, medu nebo marmelády.

Ryby

U ryb naopak můžete být střídmější. Na rozdíl od masa se doporučuje je hodně nasolit, klidně už předem. Celou snítku tymiánu můžete vložit i dovnitř ryby. Během grilování je potírejte máslem s bylinkami: tymiánem, rozmarýnem nebo petrželkou. Neváhejte sáhnout po kopru. Chuť ryb zvýrazníte přidáním bílého vína. Kdo má rád ostřejší varianty může lososa nebo krevety naložit do pikantní marinády z jalapeňos, limetkové šťávy a soli.

Zdroj: nassaufoods.com, chytrekoreni.cz.

Další zajímavé články