Tato čokoládová roláda je skvělým příkladem toho, že nemusíte otročit celý den v kuchyni, abyste vytvořili nádherný a lahodný dezert. Skvělou roládu připravíte během půl hodiny a když ji ještě dáte pár hodin na uležení, naprosto vás nadchne. Máte-li ale jen chvíli na to, abyste vykouzlili dokonalý dezert, můžete ji nechat odležet jen takovou chviličku, kterou máte.
Recept je také skvělý v tom, že jej můžete různě obměňovat. Pokud vás omrzí jahody, nebo ještě není jejich sezona, můžete je směle nahradit borůvkami, banánem, kiwi, hroznovým vínem, nebo klidně kompotovanými třešněmi. Skvěle se také hodí nalámané kousky čokolády. Lze ji připravit světlou či tmavou a můžete vršek nechat jen tak, nebo roládu klidně ozdobit čokoládovou polevou. Zkrátka: jak chcete!
Budete potřebovat
- 5 vajec
- 100 g cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce polohrubé mouky
- jahody a další ovoce
- 1 smetanu ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
Postup
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem v opravdu hustý sníh. Poté přidejte i žloutky a zašlehejte. Přisypte 2 rovné lžíce kakaa a 2 lžíce polohrubé mouky. Chcete-li mít roládu světlou, vynechte kakao a přidejte jednu lžíci mouky navíc. Můžete ale připravit roládu i v bezlepkové variantě, a v tom případě vynechte mouku a kakaa dejte 2 vrchovaté lžíce. Pokud chcete bezlepkovou světlou roládu, vyměňte polohrubou mouku za jakoukoliv bezlepkovou univerzální mouku nebo můžete použít i škrob.
Těsto poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C 10 minut. Vyndejte z trouby a nechte dobře vychladnout.
Mezitím si připravte náplň, která je tak snadná, že už to jednodušší být nemůže. Smetanu ke šlehání ušlehejte téměř dotuha, přidejte moučkový cukr a došlehejte. Pokud chcete, můžete přidat i mascarpone nebo čerstvý sýr, ale i se šlehačkou chutná roláda naprosto fantasticky. Vedle si nakrájejte nadrobno jahody (stačí 3-4 dle velikosti), případně jiné ovoce jako borůvky nebo hroznové víno.
Vychladlý piškot oddělte od pečicího papíru, a položte ho na něj zpět oddělenou stranou nahoru a hladkou stranou dolů. Potřete ho vyšlehanou šlehačkou, na kterou rozprostřete i pokrájené ovoce. Šlehačku natřete téměř po celé ploše, přičemž si nechte na jedné straně po celé délce okraje zhruba 2 až 3 centimetry suché, aby šla roláda dobře zabalit.
Nakonec roládu pomocí rukou a pečicího papíru srolujte a vložte ji slepenou stranou dolů na několik hodin do lednice. Nechte ji však zabalenou v pečicím papíře, aby se vám nerozmotala a lépe držela tvar.