Jídlo

Lahodný a krémový chia pudink na několik způsobů. Vyzkoušejte příchuť tiramisu, skořice i lesní ovoce

Chia semínka jsou superpotravinou, do které se zamiloval celý svět

autor

Kateřina Korňová

20. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Pokud si ke snídani rádi dopřejete něco sladkého, nemusíte se už trápit pocitem viny, že to není dobré pro vaše zdraví. Sladká snídaně je povolená, což kupodivu nemusí být v rozporu s tím, že bude současně i zdravá. Chia semínka obsahují třikrát víc omega-3 mastných kyselin než sója, jsou skvělým antioxidantem a mají silný antirevmatický a protizánětlivý účinek. Navíc prý zlepšují paměť a jsme díky nim schopni se lépe soustředit. Tak na co ještě čekáte?
Reklama

My vám dnes přinášíme tři recepty na oblíbené chia pudinky, které si zamilujete. Krémový a lahodný pudink s příchutí tiramisu, kde se můžete těšit na vrstvy čokolády, kávy a vanilkového chia pudinku posypané kakaovým práškem. Zdravý pohled na dezertní klasiku, co říkáte? Nebo co třeba chia pudink s lesním ovocem, který je plný bílkovin, vlákniny a antioxidantů? Nebo snad zvolíte skořicovou klasiku? A proč ne třeba všechny? Rozhodnutí je na vás.

Skvělá snídaně i lahodný dezert

Tiramisu chia pudink

  • 250 ml mandlového mléka
  • 4 lžíce chia semínek
  • 120 ml kokosového jogurtu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce silné kávy

Začněte smícháním chia semínek a mandlového mléka, nechte 1 minutu odstát a znovu dobře promíchejte. Přidejte jogurt a javorový sirup, promíchejte a pudink rozdělte do tří misek.

V první misce smíchejte kakaový prášek zatím pouze se 2 lžícemi chia pudinku a dobře promíchejte, abyste zamezili hrudkám. Poté do misky přidejte takové množství chia pudinku, aby ve všech miskách byla zhruba třetina množství.

Do druhé misky s 1/3 chia pudinku vmíchejte kávu a přidejte také 1 lžíci již hotového kakaového chia pudinku pro barvu. Dobře promíchejte.

Ve třetí misce smíchejte zbylý chia pudink a vanilkovou pastou. Všechny misky zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

Poté misky vyjměte a připravte si 2 servírovací sklenice nebo pohárky. Na dno dejte kakaový chia pudink, na něj vrstvu kávového a navrch vanilkovou vrstvu. Ozdobte lžící sójového jogurtu, poprašte kakaem a hoblinkami z hořké čokolády.

Chia pudink s lesním ovocem

  • 1 šálek mraženého lesního ovoce
  • 250 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 5 lžic chia semínek
  • sójový jogurt s příchutí vanilky

Lesní ovoce nejprve rozmrazte, teprve pak pokračujte v receptu dále. Rozmrzlé ovoce vložte do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne tekutá směs.

Přidejte zbývající ingredience a důkladně promíchejte. Už ovšem nemixujte, abyste nerozbili chia semínka. Směs nalijte do dvou sklenic, zakryjte potravinářskou folií a dejte přes noc do lednice.

Těsně před servírováním můžete vršek ještě ozdobit lžící vanilkového jogurtu a čerstvým ovocem.

Skořicový chia pudink

  • 375 ml mandlového mléka
  • 1-2 lžičky javorového sirupu
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • vanilkový jogurt a skořice na polevu

Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte, nechte 5 minut odležet, znovu promíchejte a přikryjte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více javorového sirupu. Chia pudink nechte 4 hodiny nebo přes noc vychladit v lednici, dokud nezhoustne. Lžící nandejte do servírovacích nádob, ozdobte vanilkovým jogurtem a posypte skořicí.

Zdroj: recept č.1, recept č.2, recept č.3.

Další zajímavé články