Kultura a styl

Vyléváním oleje do kuchyňského odpadu si koledujete o malér. Do dřezu nebo do kanalizace rozhodně nepatří

Zbytky kuchyňského oleje se obtížně likvidují

autor

Jitka Wolfová

12. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Ať už restujete maso nebo smažíte řízky, slaninu, nebo dokonce hranolky v plném hrnci oleje, vždy vám zbyde určité množství oleje, u kterého často přemýšlíte, jak se ho zbavit. Možná se zachováte stejně jako většina lidí a jednoduše ho nalijete do dřezu a zalijete horkou vodou se saponátem. Tím si ale koledujete o zanesení vodovodních trubek. Jak ale olej správně zlikvidovat?
Reklama

Kuchyňský olej lze docela dobře recyklovat. Pokud použijete litr oleje na fritování hranolek pro čtyřčlennou rodinu, můžete ho nechat vychladnout, scedit přes jemné síto a uložit na příště. Jestliže se vám však recyklace oleje příčí, nebo recyklace není možná - například kvůli tomu, že jste na něm připravovali rybu, existuje několik jednoduchých způsobů, jak se oleje bezpečně zbavit.

Olej do dřezu nepatří

Základem je olej nikdy nevylévat do kuchyňského odpadu nebo kanalizace. Koledujete si nejen o ucpání vodovodních trubek, ale v nejhorším případě může vaše počínání vést až k poškození čističky odpadních vod a snižování kvality vyčištěné vody.

Jak olej správně recyklovat

Pokud se rozhodnete olej znovu použít, měli byste vědět, jak to dělat správně, abyste olej zbytečně neznehodnocovali. Plánujete-li brzy opět fritovat nebo smažit potraviny pravidelně, můžete kuchyňský olej uchovat a znovu použít. Nejprve ho sceďte přes kávový filtr nebo několik vrstev gázoviny, abyste odstranili veškeré nečistoty a vysmažené části potravin. Poté olej přelijte do vzduchotěsné nádoby a uložte na tmavém místě, dokud ho nebudete znovu potřebovat. Olej pak můžete znovu použít zhruba dvakrát až třikrát maximálně. Před opětovným použitím k oleji však vždy přičichněte, zda neucítíte žluklý zápach. V tomto případě olej nepoužívejte. Při každém dalším použití se však olej znehodnocuje a kouřový bod se snižuje.

Kam olej vyhodit

Použité potravinové oleje jsou však také cenným materiálem, který lze recyklovat a použít například při výrobě biologických paliv. Třídit tak můžete nejen papír a plasty, ale kromě dalších druhů odpadu i kuchyňský olej. Zjistěte si, zda se ve vašem okolí nevyskytuje takzvaný "tuktejner", tedy kontejner na použité potravinářské oleje. V opačném případě tuk doma sbírejte v uzavíratelných nádobách a pravidelně odnášejte do sběrného dvora.

Jak olej připravit k recyklaci

Pokud olej znovu používat nechcete, nechte ho důkladně vychladnout a poté ho přelijte do uzavíratelné nádoby. Nejlépe se pro to hodí PET lahve (nikdy nepoužívejte skleněné). Až bude lahev plná, vyhoďte ji buď do kontejneru na tuky, nebo ji odneste do sběrného dvora. Pokud nemáte nablízku ani speciální kontejner ani sběrný dvůr, dobře lahev uzavřete a vyhoďte ji do směsného odpadu. Zbyde-li v pánvi jen malé množství tuku, vytřete pánev nejprve papírovou kuchyňskou utěrkou a vyhoďte ji do směsného odpadu.

Do kompostu s nimi

Malé množství tuků lze docela dobře i kompostovat. Ovšem opravdu malé množství. Nedoporučuje se olej jen tak do kompostu nalít. Předtím, než olej budete chtít kompostovat jej nasajte do savého kompostovatelného materiálu, kterým je například papírová utěrka, ubrousek či kávový filtr. 

Zdroj: thespruceeats.com, trideniodpadu.cz.

Další zajímavé články