Ve správné nádobě
Než se zaměříme na to, jak dlouho uchovávat potravinové zbytky, je potřeba se zamyslet i nad tím, jak je do lednice uložit. Nikdy nedávejte do lednice talíř s obědem nebo misku s polévkou jen tak. Vždy je potřeba přendat potraviny do vzduchotěsných nádob nebo sáčků na zip, abyste předešli tomu, že celá vaše lednice a jídlo v ní bude vonět po včerejším obědu. Obzvlášť u určitých typů potravin by to nemuselo být vůbec příjemné.
Vychladit a do lednice
Pokud vám zbyde jedna nebo dvě porce navíc, můžete ji bez problému uskladnit v lednici po zmiňovanou dobu, ale záleží také na tom, v jaké podobě jídlo do ledničky dáte. Zbytky zchlaďte co nejrychleji, ideálně do dvou hodin, abyste zamezili šíření bakterií, pro které je pokojová teplota ideální prostředí. Čím rychleji potraviny zchladíte, tím dříve je můžete dát do chladničky, jak radí na nhs.uk.
Jaké místo zvolit
Důležité je podle cleanipedia.com také to, kam v ledničce zbytky uložíte. Nikdy byste je neměli dávat do teplejších sekcí, jako jsou například dveře ledničky či vrchní přihrádky, které jsou vhodné spíš pro potraviny, které mají delší datum trvanlivosti a vajíčka. Nejlepší místo, které je současně nejchladnější, se nachází v dolní části lednice, kde se teplota při nastavení na 4 °C pohybuje kolem 0 °C. V dolních přihrádkách je ideální místo pro vaše zbytky, stejně jako pro ryby, chlazené maso a další potraviny, které podléhají rychlé zkáze.
Jak dlouho uchovávat zbytky
Žádné jídlo nevydrží věčně, jakkoli dobře je skladováno. Většina balených potravin má buď datum spotřeby, nebo datum minimální trvanlivosti. A stejně tak je to i se zbytky. Konzumace potravin po tomto datu může být dokonce nebezpečná. Přitom potraviny mohou vypadat na oko dobře nebo dokonce příjemně vonět i po tomto datu, ale jejich konzumace se již nedoporučuje. Zbytky rozdělte na jednotlivé porce a uchovejte v ledničce po dobu 2 dnů.
Kdy raději využít mrazák
Pokud víte, že jídlo nebudete moci v následujících dnech spotřebovat, využijte raději mrazák. Vařené maso, ryby, ale i jiné potraviny můžete zamrazit pouze jednou, abyste předešli růstu bakterií, které by vám mohly způsobit minimálně zažívací potíže. Zmrazené syrové potraviny lze rozmrazit a uložit v lednici až na 24 hodin, během kterých je ovšem potřeba je spotřebovat. Abyste předešli plýtvání, rozdělte jídlo před zmrazením na jednotlivé porce a při opětovném ohřívání rozmrazte jen tolik, kolik potřebujete. Zmrazené maso a ryby však můžete po rozmrazení uvařit a poté znovu zamrazit.
Zdroj: nhs.uk, mayoclinic.org, cleanipedia.com.