Bezinkový sirup je skutečně lahodný, posiluje imunitu a je skvělý pro přípravu osvěžující limonády, ale stejně prospívá i při přípravě čaje. A jak si nejchutnější bezinkový sirup připravit? Stačí jen nasbírat dostatek bezových květů a můžete začít.
Kdy sbírat a na co si dát pozor
Během května se rozkvetlé bezinkové keře postupně objevují po celé republice. A jejich květ je jeden z nejpoužívanějších přírodních prostředků pro léčbu nachlazení. Díky tomu, že roste opravdu všude, můžeme si udělat zásoby na celý rok. Především v zimě, kdy na nás útočí bacily ze všech stran, je pak čaj z květů příjemným doplňkem léčby. Bez černý ale nabízí ještě mnohem více. Je výborný do osvěžujících nápojů i užitečný při přípravě domácí kosmetiky.
V přírodě poznáte černý bez velmi snadno. Jde o keř, který se pyšní drobnými bílými květy, které rostou ve shluku na dlouhé stopce. Po jejich odkvětu se na keři vytvářejí černé kuličky, které představují plody černého bezu. Věděli jste, že bez černý je považován za jedovatou plodinu? Plody i květy jsou jedovaté, tedy v případě, že je tepelně neupravíte. Naopak po tepelné úpravě jsou bezinky považovány za léčivou rostlinu, ze které se vyrábí marmeláda, sirup, čaje a dokonce i víno.
Pokud se rozhodnete pro sběr bezu, je právě nejlepší čas. A až se vrátíte s plným košíkem květů, máme pro vás pár velmi jednoduchých receptů.
Sirup z bezových květů
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 25 - 35 bezových květů
- 2 citrony nebo čajovou lžičku kyseliny citrónové
Vodu převařte, nechte odstát a přidejte do ní bezové květy i citrónovou šťávu. Směs nechte odstát 2 dny a nálev přeceďte. Přidejte cukr a mírně zahřejte. Hotový sirup nalijte do skleněných lahví a skladujte na chladném místě.
Bezový sirup pro děti
- 40 květů bezu
- 4 litry vody
- 4 citrony
- 10 dkg kyseliny citrónové
- 4 kg cukru
Není to jen sirup pro děti. Ale protože děti milují vše sladké, tento si zamilují. Postup je podobný jako v prvním receptu. Do hrnce si dáme vodu, převaříme, přidáme bezové květy a na kolečka nakrájené citrony. Necháme den odstát, přecedíme, přidáme cukr a necháme převařit.
Bezinkový sirup s menším obsahem cukru
- 40 až 50 kusů bezových květů
- 3 citrony
- 1,25 kg cukru
- 2,5 l vody
- 1 polévková lžíce kyseliny citronové
Vodu si dáme převařit a následně ji necháme vychladnout. Do hrnce s vodou vložíme bezové květy, citron i citrónovou šťávu a necháme odstát. Po 24 hodinách scedíme, přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Směs provaříme a přelijeme do skleněných lahví.
Jak bez působí na naše zdraví
Květy černého bezu podporují pocení. Často se využívají i ve směsích, které jsou určeny na potlačení horečky. Černý bez se hojně využívá rovněž k inhalacím, zejména při kašli či chřipce. Ve spojení s dalšími bylinami pak může bez pomáhat eliminovat bolesti hlavy. Čaj z bezových květů si však hravě umí poradit i se zahleněním, ničí bakterie a u kojících žen podporuje tvorbu mateřského mléka. Z květů se rovněž připravuje kloktadlo na záněty dutiny ústní, je skvělým doplňkem léčby při paradontóze.
Skvělý tip
A jeden tip nakonec. Možná si někteří z vás vzpomenou, že za jejich mládí babičky či maminky zdravé a čistě omyté květenství bezu daly na pánev na trochu omastku, lehce opekly a poté zalily rozšlehaným vejcem. Vznikla tak poněkud netradiční, ale výborná omeleta.