Pití

Čerstvého džusu docílíte i bez odšťavňovače. Můžete dokonce získat mnohem více šťávy

Čerstvá ovocná či zeleninová šťáva dodá spoustu vitaminů

autor

Kateřina Korňová

14. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Pitný režim je potřeba dodržovat jak v létě, tak v zimě. V chladnějších obdobích vám přijde vhod doplnit i nějaké ty vitaminy, a tak proč nezačít ráno sklenicí čerstvého džusu z oblíbených druhů ovoce? Protože nemáte odšťavňovač? To není výmluva. Skvělých ovocných šťáv můžete docílit i bez použití elektrického přístroje.
Reklama

Dostali jste chuť na ovocný džus či zeleninovou šťávu a nabídka v místním obchodě vás neuspokojuje? Nebo chcete čerstvou šťávu bez přídavků konzervantů, sladidel a dalších látek, která moc nestojí? Nakupte si čerstvé potraviny a odšťavněte si je! Jde to dokonce i bez odšťavňovače.

Čerstvé šťávy mají řadu zdravotních benefitů

Ruční lis na citrusy

Pokud vám odšťavňovač přijde jako příliš velká investice, nebo máte maličkou kuchyň, do které se už žádný jiný elektrický spotřebič nevejde, zkuste si pořídit alespoň obyčejný ruční lis na citrusy. Ten nejobyčejnější nestojí ani 50 korun a zdravý ovocný nápoj z něj uděláte během pár minut. Navíc je díky své velikosti velmi skladný, takže si ani nevšimnete, že do vaší kuchyně něco přibylo. Odšťavníte s ním sice jen citrusy, ale pokud milujete pomerančový džus, je to pro vás ideální volba.

Rozmixujte a vyždímejte

Skvělou cestou, jak získat šťávu prakticky z jakéhokoliv ovoce nebo zeleniny, je pomocí mixéru, ať už tyčového, stolního nebo toho, který máte jako příslušenství kuchyňského robota. Ovoce a zeleninu důkladně omyjte, nakrájejte a umístěte do mixovací nádoby. Pokud máte vše v kvalitě bio, nemusíte ovoce ani loupat, a to dokonce ani citrusy. Pokud však citrusy neoloupete, docílíte tím trochu jiné chuti, kterou ale někteří vyloženě preferují. Ovoce a zeleninu rozmixujte. Do velké nádoby vložte plátýnko nebo kuchyňskou utěrku a rozmixovanou směs na něj přesuňte. Svažte do uzlíčku a ze všech sil vymačkávejte všechnu šťávu do připravené nádoby. Když se budete hodně snažit, nezbyde vám v plátýnku nic jiného, než suchá dužina. Tu můžete dále využít třeba při pečení nebo vaření.

Ovoce propasírujte

Další možností je použít stejnou metodu, jako když připravujete svíčkovou. Ovoce a zeleninu opět důkladně omyjte, nakrájejte a pomocí mixéru rozmixujte na kaši. Tu poté přendejte do velmi jemného síta a kuchyňskou stěrkou promíchávejte a protlačujte šťávu do připravené nádoby. Po chvíli vám zbyde v sítu jen dužina a veškerá šťáva bude v míse. Ručním ždímáním nebo pasírováním lze z ovoce vytáhnout dokonce více šťávy, než z levnějších odšťavňovačů. Ze zbytků lze připravit skvělé sušené ovocné plátky pro děti.

French press

Patříte mezi milovníky čerstvé kávy? Tak to doma možná máte french press, který je na odšťavňování jako dělaný. Měkké ovoce jako citrusy, švestky, jahody, třešně nebo třeba hroznové víno omyjte a nakrájejte na kostičky. Vložte na dno french pressu, vraťte zpět sítko a zatlačte. Z ovoce se uvolní šťáva a vy si můžete vychutnat svůj džus. Máte-li chuť na mrkvovou šťávu, rozmixujte nejprve mrkev s trochou vody a směs nalijte do french pressu. Vložte zpět sítko, zatlačte a během chvilky máte skvělou mrkvovou šťávu. Použít však lze i jiné ovoce a zeleninu.

Pomačkejte ovoce

Při nejhorším lze použít i techniku mačkání ovoce, ale ta platí pouze na velmi měkké ovoce a citrusy. Nemáte-li k dispozici nic než kousek textilie, vložte do ní ovoce (oloupané mandarinky, hroznové víno, vypeckované švestky, jahody, maliny...), stáhněte textilii do ranečku a ovoce promačkejte. Poté vyždímejte. Citrusy lze rovněž promačkat ještě ve slupce, pak je v jednom místě nakrojit a šťávu vymačkat ven.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články