Tipy a triky

Ztvrdlý hnědý cukr lze snadno opět změnit v sypký a kyprý pomocí chleba nebo terakoty

Problém se ztvrdlým cukrem lze snadno vyřešit

autor

Jitka Wolfová

18. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Stalo se vám to někdy? Sáhnete po hnědém cukru ve spíži a zjistíte, že se z něj stala hrudka tvrdá jako kámen. Nepropadejte panice. Nabízíme vám několik jednoduchých způsobů, jak kamennou hroudu opět změnit v sypký cukr. Podělíme se s vámi také o tipy na skladování hnědého cukru, aby byl vždy nadýchaný a připravený k použití.
Reklama

Hnědý cukr tuhne, jak se jeho přirozená vlhkost odpařuje. Pokud ho správně neuložíte, z měkkého a nadýchaného balíčku zrnek hnědého cukru vznikne časem hustá hnědá hrudka, kterou byste mohli rozbít i okno. Ztvrdlý cukr není, co se týče zdraví, nijak závadný, ovšem pokud jej pak chcete použít v receptu, jen těžko odměříte správné množství. Jakmile objevíte, že váš cukr je tak tvrdý, že ho nevysypete ani z dózy, je na čase začít jednat.

Tvrdnutí hnědého cukru je častým problémem

Jak změkčit tvrdý hnědý cukr

V mikrovlnné troubě

Vložte hrudku hnědého cukru do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Navlhčete papírový ručník a vyždímejte ho, aby byl lehce vlhký. Zakryjte ručníkem misku a pusťte mikrovlnnou troubu vždy na 10 sekund, dokud se cukr opět nestane drolivým. Mezi jednotlivými sepnutími mikrovlnné trouby vždy propíchejte cukr vidličkou, abyste pomohli rychleji rozlomit hrudku. Nenechte však hrudku v mikrovlnce moc dlouho, protože hrozí, že se cukr rozpustí. Jakmile se vám bude zdát, že cukr takový, jaký ho chcete mít, vyndejte ho z mikrovlnné trouby a nechte vychladnout. Zacházejte s ním však opatrně, bude velmi horký.

Změkčete cukr v troubě

Zahřejte troubu na 120 °C. Vložte tvrdý cukr do mísy vhodné do trouby a pár minut ho zahřívejte. Cukr kontrolujte každých pár minut a rozdrobte vidličkou, dokud nezměkne. Dávejte si ovšem velký pozor, abyste se neopařili. Cukr bude při manipulaci horký.

Jak zjemnit hnědý cukr chlebem

Do vzduchotěsné nádoby vložte krajíc čerstvého chleba s hrudkovým hnědým cukrem. Přibližně po dni absorbuje cukr dostatek vlhkosti z chleba, aby byl opět měkký a drobivý. Chleba druhý den vyjměte, aby nezplesnivěl a cukr neznehodnotil.

Zkuste plátek jablka

Pokud máte alergii na lepek a každé zrníčko vám způsobuje nepříjemné problémy, můžete zkusit i metodu s plátkem jablka. Jablko omyjte, ukrojte malý plátek a vložte ho společně s hroudou ztvrdlého cukru do vzduchotěsného sáčku nebo nádoby. Druhý den jablko odstraňte.

Jak zjemnit hnědý cukr terakotou

Ztužený hnědý cukr je tak častým problémem, že již inspiroval některé prodejce, kteří začali vyrábět terakotové změkčovače hnědého cukru. U nás se zatím nedají běžně sehnat, ale v zahraničních internetových obchodech je najdete. Jedná se většinou o terakotového medvěda, list nebo jiný malý tvar, který namočíte na 20 minut do vody a poté ho společně s hrudkou cukru vložíte do vzduchotěsné nádoby. Po dni je cukr opět sypký, terakotový změkčovač omyjete, usušíte a uklidíte.

Jak skladovat hnědý cukr

Aby byl hnědý cukr správně vlhký a připravený k použití, musíte ho skladovat ve vzduchotěsné nádobě v suché spíži. Lednička je příliš vlhká na správné skladování cukru. K udržení přirozené vlhkosti můžete také použít metodu terakoty. Podle thekitchn.com také funguje do nádoby s hnědým cukrem přihodit pár marshmallows. Pokud jste nakoupili hnědý cukr ve velkém, mohli byste ho rozdělit na menší balíčky, vytlačit všechen vzduch a zmrazit. Rozmrazení však může trvat několik hodin.

Zdroj: allrecipes.com, thekitchn.com.

Další zajímavé články