Tipy a triky

Jak si doma vyrobit droždí. Odteď ho můžete mít stále při ruce

Možná vás to překvapí, ale příprava droždí není vůbec složitá

autor

Erika Tomanová

15. října 2020

 
FOTO / Depositphotos
Droždí je základem pro mnoho pokrmů. Co ale dělat, pokud vám došlo a vy ho nutně potřebujete do buchet nebo knedlíků? Žádný problém. Droždí si můžete připravit i doma. A není to vůbec složité.
Reklama

Zkušení pekaři pracující s kváskem vědí, že pro založení nového stačí smíchat mouku s vodou a nechat pracovat. Kvašení obstarají kvasinky a bakterie pocházející ze vzduchu a z povrchu obilných zrn. Stejná pravidla platí i pro výrobu domácího droždí neboli kvasnic.

Posbírat kvasinky, dodat jim nějaké cukry a droždí je na světě

Vypadá to složitě, ale opak je pravdou. Příprava droždí není vůbec složitá. Dokonce najdete množství skvělých receptů, podle kterých si droždí můžete vyrobit. Popřípadě si můžete připravit i kvásek, který využijete při přípravě kváskového chleba.

Droždí z brambor

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva

Jako první si uvařte brambory ve slupce, oloupejte a najemno nastrouhejte. Do takto připravených brambor začněte postupně přidávat vodu a vytvořte si hustší bramborovou kaši. Rozpusťte si cukr v horké vodě a přilijte do bramborové kaše. Takto připravené droždí si přeložte do větší mísy a postavte na teplé místo. Nechte ho kvasit 24 hodin. Během toho, jak vám bude směs kvasit a pracovat, postupně přidejte lžíci piva. Pivo samo o sobě podporuje tvorbu kvasinek, což přispěje k lepšímu nakynutí droždí. Po 24 hodinách můžete takto připravené droždí použít  stejně tak, jak jste zvyklí používat to koupené.

Droždí z piva

  • 1 šálek žitné mouky
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 šálek piva

Do misky nalijte šálek teplé vody a přimíchejte šálek mouky. Takto připravenou směs nechte odstát přibližně 6 hodin. Po 6 hodinách přidejte 1 šálek piva a lžíci krystalového cukru. Vše spolu pořádně promíchejte. Připravenou směsí postavte na teplé místo a nechte přes noc kvasit. A máte hotovo.

Droždí z žitné mouky

  • 250 g žitné mouky
  • 250 ml vody
  • krystalový cukr

Tímto způsobem si v podstatě vyrobíte kvásek, který nebude nutné přikrmovat. Smíchejte teplou vodu s moukou a nechte kvasit po dobu 24 hodin. Během dané doby po trošce přisypávejte krystalový cukr. Po 24 hodinách budete mít použitelný kvásek.

Droždí z droždí

Z posledních zbytků kupovaných kvasnic si založte zásobu, ze které můžete ubírat po libosti. 

  • 5 větších brambor
  • 6 lžic mouky
  • 6 lžic cukru
  • kvasnice

Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte, smíchejte s moukou, cukrem a zbytkem kvasnic. Uložte do porcelánové nádoby a nechte 2 hodiny kynout v teple. Poté uložte na chladné a tmavé místo a po přibližně 3 dnech můžete v případě potřeby postupně odebírat. Až se bude zásoba tenčit, připravte si obdobným způsobem novou dávku.

Droždí z ovocné vody

V nouzi nejvyšší vám pro výrobu droždí postačí pouze voda, jablko a trocha mouky. 

  • 1 chemicky neošetřené jablko
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek vody

Jablko i se slupkou nakrájejte na kousky, vložte do skleničky a přelijte vodou. Překryjte víčkem a nechte stát dva dny na teplém místě. Poté jablka odstraňte a přisypte mouku, promíchejte. Nechte odpočívat ještě přibližně 20 - 30 minut a pak už se můžete pustit do pečení.

Další zajímavé články