Tipy a triky

Na co je důležité se zaměřit při výběru vína

Pořídit kvalitní a chutné víno není až taková věda, jak se občas zdá

autor

Klára Sanders

14. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Nabídka vín každým rokem roste, ať už ve vinotékách, tak i obchodech a supermarketech. Není tedy divu, že při výběru dobrého vína člověk trochu tápe. Poradíme vám několik aspektů, na které se při výběru zaměřte a určitě zvolíte to správné víno pro správnou příležitost.
Reklama

Pořídit kvalitní a chutné víno není až taková věda, jak se občas zdá. Stačí vědět, podle čeho víno vybírat.

Červená vína vznikají vylisováním modrých hroznů. Díky jejich zpracování dlouhou macerací obsahují více tříslovin. Konzumace červeného vína se více hodí na vážnější situace a je doporučována k masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému.

Růžová vína jsou jemnější a více osvěžující než červené vína. A to díky tomu, že k maceraci dochází kratší dobu a díky tomu do vína nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznů. Díky své chuti se výborně hodí k zeleninovým salátům a pokrmům z ryb.

Jak málokdo ví, tak i bílá vína se vyrábí z modrých hroznů. Ale díky tomu, že se nenechávají macerovat, tak se barvivo uvolní jen částečně, takže mošt zůstane bílý, ale absorbuje vyšší podíl tříslovin, takže výsledné víno má jedinečnou chuť. Bílá vína se pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

Sladké vs. suché

O tom, jak je víno sladké, rozhoduje především zbytkový cukr. Jedná se o cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Jeho podíl pak rozděluje vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Nejnižší poměr zbytkového (nezkvašeného) cukru oproti kyselinkám mají vína suchá. U polosladkých a sladkých vín se kyselosti bát rozhodně nemusíte, jelikož množství cukru dosahuje až 45 gramů (polosladká vína) na 1 litr, vína sladká obsah 45 g cukru na 1 litr dokonce překračují. 

Mezi další kritéria, jak poznat, jestli pijete kvalitní víno anebo pouhý patok, jsou:

Barva

Barva u vína hraje zásadní roli a i podle ní je možno poznat kvalitu vína. Bílé víno by mělo hrát v odstínech od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. Rozhodně by bílé víno nemělo být bez výrazu, šedé anebo s hnědým nádechem. Červené víno může být od světle rubínového odstínu až po temně rudé. V žádném případě nesmí být smutné, našedlé anebo nahnědlé.

Čistota

Pokud nebudeme počítat burčák, pak čistota je u vína velmi důležitá. Každý kal je předzvěstí zhoršené chuti. Kal ve víně je způsoben přítomností mikroorganismů. Kvalitní víno proto musí být již na první pohled jiskrné.

Vůně

Co se týče vůně, kvalitu od nekvality lze rozeznat poměrně snadno. Nekvalitní víno je už při prvním přivonění cítit cizími pachy se štiplavým a dráždivým dozvukem. Ty jsou obvykle příznakem vysokého obsahu těkavých látek, které by v kvalitním a chutném víně neměly být přítomny. Typické a zároveň také nezávadné je aroma jemně květinové, ovocné nebo minerální.

Chuť vína

Asi tím nejdůležitějším faktorem je ovšem samotná chuť. Ta může být skutečně různorodá díky rozdílnému množství prvků obsažených ve víně. Ochutnávat můžete vína od svěžích a ovocných přes jemně kyselá až po taková, která evokují třeba čokoládu. Pozor na to, když bude víno chutnat nepříjemně kovovou chutí či příliš kysele. Zatímco v prvním případě pravděpodobně obsahuje příliš velké množství železa či mědi, v druhém případě může jít o nadbytek kyseliny octové.

Další zajímavé články