Upřímně, kolikrát jste řešili situaci s připáleným, přesoleným, rozvařeným či nedochuceným jídlem tak, že jste ho vyhodili dřív, než jste mu dali druhou šanci? I vy jste se tak přičinili o to, že každý Čech vyhodí v průměru 111 kilo potravin ročně, protože právě vařené jídlo je u nás druhou nejvíce vyhazovanou potravinou. Proto vám prozradíme pár rad, jak lze v nějakých případech takové jídlo zachránit. Máme pro vás triky našich babiček, které platí dodnes.
Jak na připálené jídlo
Stává se, že čas od času se vám jídlo trochu připálí. To však neznamená, že ho musíte hned vyhodit, protože se dá stále zachránit. Když se jídlo připálí při vaření, je třeba hrnec s jídlem vložit do většího hrnce se studenou vodou, aby ho zchladila. Potom postupně vybrat lžící nebo vařečkou tu část jídla, která se dá hladce vyjmout a tu připálenou část ponechat na dně hrnce.
Pokud se jídlo připeče v troubě, tak je třeba z něj stáhnout svrchní část a ochutnat, zda je zbytek dobře tepelně zpracován. Stále však chutná trochu spáleně? Nevadí, překryjte ho vlhkým ručníkem na 10 minut. Pokud ani to nepomůže, tak stačí přidat barbecue nebo nějakou pikantní omáčku a učinit z něj "specialitu".
Jak zakrýt vůni spáleniny v omáčce
Pokud vaříte omáčku a přichytila se vám, spálenou chuť a vůni potlačíte přidáním 1 čajové lžičky arašídového nebo běžného másla. Dalším doporučením je přidání mléka, jogurtu nebo kokosového mléka. Pokud nechcete měnit barvu omáčky, můžete postupně přisypávat cukr. Docílíte sice sladší, ale méně spálené chuti.
Přichycená rýže
Pokud se vám přichytila rýže, její zbývající část přeneste do nového hrnce a přidejte 1-2 lžíce mléka. Rýži zalijte vodou a vložte k ní na deset minut krajíc chleba. Ten by měl absorbovat nepříjemný zápach a chuť. Poté rýži opět přiveďte k varu.
Jak na přesolené jídlo
Existuje několik způsobů, jak zachránit přesolené jídlo. Někdy stačí pokrm jednoduše opláchnout vodou. Pokud to nepomůže, tak je třeba jej přivést do varu v nové vodě, nebo dát do misky s vodou na 5-10 minut, aby se sůl rozpustila.
Avšak ne na všechna jídla se dají aplikovat tyto způsoby. V takových případech zkuste přidat další ingredience a slanou chuť "rozředit". Do omáčky můžete také přidat jednu či dvě oloupané syrové brambory, které by měly část slanosti absorbovat.
Jak na rozvařené jídlo
Ani rozvařené jídlo nemusíte hned vyhazovat. Rozvařenou zeleninu zvládnete šikovně přeměnit na pyré nebo krémovou polévku. Z rozvařených těstovin se zase dají udělat zapékané těstoviny.
Jak na nedochucené jídlo
I jídlo bez chuti se dá napravit v závislosti na konkrétním pokrmu. Nemastnou - neslanou chuť rýže, zeleniny, polévek a šťáv k masu změníte použitím bujónu. Některým pokrmům můžete navrátit chuť pálivou či barbecue omáčkou. Nezapomínejte ani na sůl a ostatní klasické koření. Pokud nic nepomáhá, tak uvažujte nad tím, jak byste mohli nevýrazné jídlo zakomponovat jako ingredienci do jiných pokrmů.
Říká se, že každý si zaslouží druhou šanci, tak proč ne i nedokonale uvařené jídlo? S těmito radami dáte "nepodařenému" jídlu správný šmrnc a nebudete tak již zbytečně plýtvat jídlem.
Zdroj: recipe.52.com.