Kdykoli potřebujete v receptu náhradu za mléčné výrobky, nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového, můžete vyzkoušet namočit kešu ořechy a použít je při přípravě něčeho neskutečně dobrého s neuvěřitelnou krémovou texturou. Přitom namočit kešu ořechy a připravit je tak pro další použití zabere pouhých 15 minut.
Záleží ovšem na receptu. Některé recepty vyžadují namáčení přes noc, jindy si můžete pomoci horkou vodou, která dobu namáčení zkrátí. Pokud však chcete ořechy použít při vaření, mělo by vám stačit namáčení, které nezabere déle než čtvrt hodiny.
Jak dlouho namáčet
Než se ponoříme do vaření, je užitečné vědět, kdy jsou kešu dostatečně namočené. Každá metoda poskytuje určitý rozsah času, za který budou kešu oříšky hotové, ale nejjednodušší je jeden ochutnat. Že máte hotovo poznáte jednoduše tak, že je oříšek po celé délce kyprý a měkký. Pokud stále křupe, namáčejte dál.
Namáčení přes noc
Tradiční metodou namáčení kešu ořechů je namáčení přes noc. Začněte umístěním kešu do velké mísy. Čím více kešu pro recept potřebujete, tím větší by měla být vaše miska. Kešu ořechy zalijte velkým množstvím filtrované vody. Část vody oříšky nasáknou, takže vodou rozhodně nešetřete. Na každý hrníček kešu ořechů použijte 2 - 3 hrníčky vody. Přikryjte a dejte na 6-8 hodin do lednice. Pokud máte dostatek času, je to nejlepší a nejjednodušší metoda. Večer ořechy zalijete vodou a ráno je máte hotové.
Namáčení horkou vodou
Vložte kešu oříšky do velké mísy a ohřejte si vodu - stačí i ta nejvíc horká z kohoutku. Vodu poté nalijte na ořechy a nechte 30 - 40 minut namáčet. Chcete-li proces ještě urychlit, zakryjte misku talířem nebo poklicí, aby zůstaly déle v teple. Tato metoda se hodí, pokud nemáte moc času a chcete mít ořechy rychle a důkladně namočené.
Namáčení vařením
Máte-li jen pár minut, vložte kešu ořechy do hrnce, zalijte je vodou, kterou přiveďte k varu. Jakmile se voda vaří, vypněte plotýnku, přikryjte ořechy s vodou poklicí a nechte je 15 minut máčet. Tato metoda se hodí, pokud jste je ořechy zapomněli namočit přes noc a potřebujete je co nejrychleji. Nevýhodou může být, že nebudou úplně měkké a nasáklé rovnoměrně.
Těstovinový salát s omáčkou z kešu
Budete potřebovat:
Na dresing:
- 1/2 šálku syrových kešu ořechů namočených přes noc
- 1/2 šálku vody
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíci agáve
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku soli
Na těstoviny:
- 1 balení těstovin
- 2 šálky růžiček brokolice
- 2 šálky nakrájeného červeného zelí
- 3 jarní cibulky
- 1 červenou papriku
Postup:
Ve velkém hrnci uvařte v dostatečném množství vody těstoviny. Do vysokorychlostního mixéru přidejte všechny ingredience na dresing a mixujte dohladka. Nakrájejte si zeleninu a přendejte ji do velké mísy. Sceďte těstoviny a opláchněte je pod studenou vodou. Přidejte je do mísy se zeleninou a zalijte krémovým dresingem. Dobře promíchejte a podávejte.
Zdroj: whereyougetyourprotein.com, darngoodveggies.com.