Tipy a triky

Kešu oříšky je lepší před konzumací namáčet. Jedině tak využijete jejich potenciál naplno

Namáčené kešu ořechy slouží jako základ mnoha zdravých jídel

autor

Jitka Wolfová

09. února 2022

 
FOTO / Unsplash
Kešu ořechy jsou chutnou a zdravou svačinkou, ale také skvělou náhražkou mléčných výrobků. Po namočení je lze smíchat s vodou a vytvořit vše od krémových omáček na těstoviny, neuvěřitelné zakysané smetany, veganského sýra, kešu mléka, ale využijete je i v mnoha dalších receptech.
Reklama

Kdykoli potřebujete v receptu náhradu za mléčné výrobky, nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového, můžete vyzkoušet namočit kešu ořechy a použít je při přípravě něčeho neskutečně dobrého s neuvěřitelnou krémovou texturou. Přitom namočit kešu ořechy a připravit je tak pro další použití zabere pouhých 15 minut.

Kešu jsou skvělou náhražkou mléčných výrobků

Záleží ovšem na receptu. Některé recepty vyžadují namáčení přes noc, jindy si můžete pomoci horkou vodou, která dobu namáčení zkrátí. Pokud však chcete ořechy použít při vaření, mělo by vám stačit namáčení, které nezabere déle než čtvrt hodiny.

Jak dlouho namáčet

Než se ponoříme do vaření, je užitečné vědět, kdy jsou kešu dostatečně namočené. Každá metoda poskytuje určitý rozsah času, za který budou kešu oříšky hotové, ale nejjednodušší je jeden ochutnat. Že máte hotovo poznáte jednoduše tak, že je oříšek po celé délce kyprý a měkký. Pokud stále křupe, namáčejte dál.

Namáčení přes noc

Tradiční metodou namáčení kešu ořechů je namáčení přes noc. Začněte umístěním kešu do velké mísy. Čím více kešu pro recept potřebujete, tím větší by měla být vaše miska. Kešu ořechy zalijte velkým množstvím filtrované vody. Část vody oříšky nasáknou, takže vodou rozhodně nešetřete. Na každý hrníček kešu ořechů použijte 2 - 3 hrníčky vody. Přikryjte a dejte na 6-8 hodin do lednice. Pokud máte dostatek času, je to nejlepší a nejjednodušší metoda. Večer ořechy zalijete vodou a ráno je máte hotové.

Namáčení horkou vodou

Vložte kešu oříšky do velké mísy a ohřejte si vodu - stačí i ta nejvíc horká z kohoutku. Vodu poté nalijte na ořechy a nechte 30 - 40 minut namáčet. Chcete-li proces ještě urychlit, zakryjte misku talířem nebo poklicí, aby zůstaly déle v teple. Tato metoda se hodí, pokud nemáte moc času a chcete mít ořechy rychle a důkladně namočené.

Namáčení vařením

Máte-li jen pár minut, vložte kešu ořechy do hrnce, zalijte je vodou, kterou přiveďte k varu. Jakmile se voda vaří, vypněte plotýnku, přikryjte ořechy s vodou poklicí a nechte je 15 minut máčet. Tato metoda se hodí, pokud jste je ořechy zapomněli namočit přes noc a potřebujete je co nejrychleji. Nevýhodou může být, že nebudou úplně měkké a nasáklé rovnoměrně.

Těstovinový salát s omáčkou z kešu

Budete potřebovat:

Na dresing:

  • 1/2 šálku syrových kešu ořechů namočených přes noc
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíci agáve
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku soli

Na těstoviny:

  • 1 balení těstovin
  • 2 šálky růžiček brokolice
  • 2 šálky nakrájeného červeného zelí
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červenou papriku

Postup:

Ve velkém hrnci uvařte v dostatečném množství vody těstoviny. Do vysokorychlostního mixéru přidejte všechny ingredience na dresing a mixujte dohladka. Nakrájejte si zeleninu a přendejte ji do velké mísy. Sceďte těstoviny a opláchněte je pod studenou vodou. Přidejte je do mísy se zeleninou a zalijte krémovým dresingem. Dobře promíchejte a podávejte.

Zdroj: whereyougetyourprotein.comdarngoodveggies.com.

Další zajímavé články