Tipy a triky

Nudle do polévky by měla umět připravit každá hospodyňka. Chutnají skvěle a vůbec nic na nich není

Domácí nudle jsou mnohem chutnější

autor

Jitka Wolfová

01. března 2022

 
FOTO / Unsplash
K vykouzlení lahodných domácích polévkových nudlí stačí jen dvě ingredience a trocha snahy! Nejlépe pak chutnají s kuřecí nebo hovězí polévkou. České babičky připravovaly nudle většinou v létě, kdy slepice snášely dostatek vajec. Tence vyválené vaječné těsto pak nakrájely na jemné ploché proužky, které se sušily pro pozdější použití v zimě.
Reklama

Na přípravě vaječných nudlí opravdu vůbec nic není. Stačí vám k tomu pouze vejce a mouka, tedy základní suroviny, které máte ve většině případů doma. Pokud chcete, můžete do nudlí přidat i bylinky, abyste jejich chuť zvýraznili a obohatili, ovšem základní recept počítá pouze s moukou a vejci. Většinou se nudle připravují z hrubé mouky, ale recept funguje víceméně s jakoukoliv moukou. Záleží na vašich preferencích.

Bez domácích nudlí není domácího vývaru

Do domácích nudlí se nepřidává žádná sůl. Nudle získávají slanost vařením v osolené vodě. Pokud chcete usušené nudle skladovat, sůl se přidávat nedoporučuje. Sůl totiž přitahuje vodu a nudle by mohly časem zvlhnout a začít plesnivět.

Budete potřebovat

  • 1 vejce
  • 100 g hrubé mouky

Postup

Do mísy nebo na vál nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek. Rozklepněte do něj vajíčko. Postupně vidličkou zašlehejte vejce do mouky a přimíchávejte všechnu okolní mouku, dokud vám nevznikne spojitá směs. Tu poté zpracovávejte tak dlouho, dokud nevytvoříte polotuhé vláčné těsto, které se nelepí. 

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte 15 minut odpočívat. Pomocí válečku ho rozválejte na tenký plát co nejpravidelnějšího tvaru - nejlepší je čtverec nebo obdélník.

Vyválený plát těsta nechte asi půl hodiny vyschnout. Nevysušené těsto se špatně krájí, a naopak přesušené se při krájení poláme. Dobře vysušené těsto se nelepí, ale ani nekřupe a jeho elasticita zůstává zachována. Pomocí nože nebo rádla nakrájejte proužky široké asi 5 centimetrů. Dva takto široké proužky položte na sebe a nakrájejte je na tenké nudličky.

TIP: Přesné množství mouky vždy závisí na velikosti vejce. Proto se držte poměru 1 vejce na 100 g mouky, ale mouku přidávejte postupně a pokud bude těsto stále lepivé a řídké, zapracujte tolik mouky navíc, kolik je potřeba.

Jak vařit čerstvé nudle

Pokud budete čerstvé nudle používat hned, vždy je před přidáním do polévky uvařte. Vařte je zvlášť v hrnci s osolenou vodou dvě minuty. Nudle sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily. Tímto způsobem zastavíte proces vaření a nudle zůstanou al dente. Při podávání je pak dejte do misky s horkou polévkou.

Jak sušit vaječné nudle

Chcete-li si nudle připravit na později, nejlepším způsobem, jak to udělat, je usušit je. Nechte je na teplém a suchém místě důkladně vyschnout, což trvá asi dva dny. Skladujte je při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě, aby se k nim nedostala vlhkost. Dobře skladované vydrží šest měsíců i déle. Vaření suchých nudlí zabere více času než čerstvých. I tak to však netrvá déle než pět minut.

Zdroj: cooklikeczechs.com, toprecepty.cz.

Další zajímavé články