Transmastné kyseliny jsou běžně obsaženy v některých mikroorganismech, mořských živočiších a rostlinách, v semenech některých subtropických a tropických rostlin. Tyto tuky jsou ale také průmyslově vyráběny procesem hydrogenace neboli ztužování. Výsledkem je tuhý, ale snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný.
Kdy tuky vznikají
- Bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců: krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)
- Průmyslovou hydrogenací: ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů
- Zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení
Transmastné kyseliny jsou bez nejmenších pochybností zdraví škodlivé. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních onemocnění a s vysokou pravděpodobností i na rozvoji nádorových onemocnění.
Negativní účinky na naše tělo
- Zvyšují hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol) a navíc snižují hodnoty HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol).
- Zvyšují hladiny triglyceridů v krvi
- Transizomery mastných kyselin zvyšují hladinu lipoproteinu A, jednoho z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob
Výskyt transmastných kyselin
Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách. V omezeném množství se nacházejí i v tučném mase a tučných mléčných produktech.
Ale zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací před nimi varuje a doporučuje je pokud možno úplně vyřadit z jídelníčku, nebo jejich užívání omezit na co nejmenší možnou míru.