Švestky se už od nepaměti používaly nejen na jídlo, ale také pro zdraví. Ostatně i slivovice je ceněna právě proto, že je ze švestek. Spoustu užitku vám ale dodají švestky čerstvé či sušené.
Švestky mají několik skvělých zdravotních účinků. Pozitivně ovlivňují trávení. Pomohou vám při střevních potížích a snižují hladinu cholesterolu. Pokud chcete, aby dobře účinkovaly, měli byste jich sníst pět až šest denně.
Dokonalá nutriční bomba
Švestky sice neobsahují zdánlivě příliš mnoho látek, které si obvykle spojujeme se zdravým životním stylem, ale ty, které obsahují, mají ve správném poměru. Najdeme v nich především vitamin E a vitaminy řady B. Významný je zde podíl vlákniny a dokonce i nenasycených mastných kyselin.
Nalezneme v nich ovšem také měď či zinek, ale také vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jde přesně o ty látky, kterých má moderní člověk nedostatek a které dokáží ovlivnit náš zdravotní stav dost silně.
Co všechno dokážou obyčejné švestky?
Detoxikují organismus
Ve švestkách najdete velké množství vlákniny, díky které se vám pročistí střeva. Urychluje totiž průchod potravy ve střevech. Díky tomu v nich nezůstává velké množství toxinů, takže pokud vás trápí zácpy, švestky byste měli jíst denně. Fungují také jako prevence před vznikem rakoviny střev. Pokud chcete doslova očistit svůj trávicí trakt, jezte celý den jen samé švestky. Během toho vypijte několik litrů vody. Díky této očišťovací kůře pocítíte příval energie.
Bojují proti stresu
Švestky obsahují velké množství vitaminu B, který posiluje činnost nervové soustavy. Dodávají energii a budete se díky němu cítit lépe. Ochrání vás před stresem, protože mají zklidňující účinky. Pokud jste dlouhodobě pod tlakem a pociťujete velkou únavu, švestky vám prospějí.
Pomáhají s hubnutím
Plánujete shodit několik kilo? Zařaďte do svého jídelníčku švestky. Obsahují sice poměrně velké množství přírodního cukru, ale na druhou stranu napomáhají vyplavovat zadrženou vodu. Ve střevech se na ně navážou nadbytečné tukové látky. Navíc pomáhají udržovat hladinu cholesterolu v normě.
Skvělá prevence před vznikem infarktu
Infarktu se bojí nejspíš téměř každý, protože často vede k rychlému úmrtí. Jde totiž o náhlé přerušení krevního zásobování srdce. Často vzniká kvůli krevní sraženině. Švestky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy. Pokud je budete pravidelně jíst, můžete mít dobrý pocit, že svému srdci pomáháte.
Chrání před osteoporózou
Osteoporóza se projevuje řídnutím kostí. Lidé trpící tímto onemocněním mohou mít četné zlomeniny. Většinou stačí, aby prodělali pouze malý úraz, a hned si zlomí třeba ruku či nohu. Příčinou osteoporózy je nedostatek vápníku. Hrozí zejména ženám po menopauze, u kterých se snižuje hormon estrogen. Ten drží nad kostmi ochrannou ruku. Švestky obsahují velké množství boru, který je zásadní pro metabolismus vápníku v kostech. Díky velké konzumaci švestek můžete osteoporóze předejít.
Zdroj: healthline.com, minnetorkaorchads.com.