Jak víme, čokoláda je vyrobena ze semen kakaovníku, což je jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, které můžete najít. Studie dokonce ukazují, že hořká čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních onemocnění. Samozřejmě všeho moc škodí a u čokolády to není jinak. Abyste si od ní vzali všechny benefity, které vám nabízí, je potřeba užívat ji s mírou a pouze občas.
1. Výživové hodnoty
Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, najdete v ní nejen spoustu chuti, ale také určité množství rozpustné vlákniny a minerálů. 100gramová tabulka hořké čokolády se 70–85 % kakaa průměrně obsahuje:
- 11 gramů vlákniny
- 67 % DDD železa
- 58 % DDD hořčíku
- 89 % DDD mědi
- 98 % DDD manganu
Kromě toho má dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu. Samozřejmě, 100 gramů je poměrně velké množství, které byste rozhodně neměli konzumovat denně. Tabulka čokolády také obsahuje něco kolem 600 kalorií, tudíž je nejlepší konzumovat hořkou čokoládu s mírou a pouze občas.
2. Zdroj antioxidantů
Syrové nezpracované kakaové boby patří mezi potraviny s nejvyšším počtem antioxidantů vůbec. Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Mezi ně patří mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny.
3. Chrání vaše srdce
Užívání malého množství hořké čokolády z dlouhodobého hlediska může vést k tomu, že se v tepnách usazuje mnohem méně cholesterolu, což má za následek nižší riziko srdečních onemocnění. Bylo dokonce provedeno několik studií, během nichž bylo zjištěno, že kakao může mít jistý vliv na snížení rizika úmrtí na srdeční choroby.
4. Pečuje o vaši kůži
Bioaktivní sloučeniny v tmavé čokoládě mohou být také skvělé pro vaši pokožku. Flavanoly mohou chránit před poškozením od slunce, zlepšují prokrvení pokožky a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky.
5. Má vliv na mozek
Dobré zprávy navíc ještě neskončily. Tmavá čokoláda může také zlepšit funkci vašeho mozku. Kakao může významně zlepšit kognitivní funkce u starších dospělých s mírnou kognitivní poruchou. Může zlepšit i verbální plynulost a kromě toho kakao obsahuje stimulační látky, jako je kofein a theobromin, což může být klíčový důvod, díky kterému může docházet ke krátkodobému zlepšení funkce mozku.
Zdroj: healthline.com, everydayhealth.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.