Pití

Pokud se vám nechce chroupat, vyzkoušejte mrkvovou šťávu. Má blahodárné účinky na naše tělo

Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak

autor

Klára Sanders

29. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Mrkev je kořenová zelenina plná vitamínů a minerálů. Její konzumace našemu zdraví opravdu prospívá. Nejvíce zdraví prospěšných látek obsahuje čerstvá mrkev. V zimě ji však čerstvou konzumuje málokdo. Konzumuje se spíš pečená nebo v polévkách. Vyzkoušejte v zimě mrkvovou šťávu a udělejte tak něco pro vaše zdraví.
Reklama

Na čerstvou mrkev v zimě moc chuť nemáme. Z mrkve se však vyrábí i úžasný nápoj, který má celou řadu příznivých účinků na zdraví člověka. Mluvíme o kvalitní mrkvové šťávě, která dodá tělu množství prospěšných látek. Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak. Přečtěte si, co všechno dokáže poskytnout našemu tělu mrkvová šťáva.

Látky obsažené v mrkvi

  • Mrkev je bohatá na beta-karoten
  • Obsahuje vitaminy E, D, K,
  • Vlákninu
  • Je zdrojem vitaminu A, C, K i E a minerálních látek, zejména železa, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku či fosforu. 

Účinky mrkvové šťávy na naše tělo

  • Pití kvalitní mrkvové šťávy podpoří přirozenou obranyschopnost organismu
  • Šťáva z mrkve je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním či chřipce
  • Chrání buňky před volnými radikály a detoxikuje tělo od škodlivin
  • Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Má pozitivní vliv na pokožku, ledviny i trávicí soustavu
  • Podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování

Připravte si vlastní šťávu

Pokud hledáte mrkvovou šťávu v obchodě, dávejte pozor na to, aby měla co nejmenší obsah přidaného cukru. Stále však může obsahovat i konzervační či další nevhodné látky. Ideální je proto si připravit čerstvou domácí mrkvovou šťávu s menším množstvím cukru.

Ingredience

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 pomeranč
  • 250 g cukru
  • 10 g kyseliny citrónové
  • 1,5 litru vody

Mrkev omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do hrnce s vodou a dejte vařit přibližně na 20 minut. Pomeranč nakrájejte na několik částí a přidejte vařit k mrkvi na dalších 20 minut. Po dovaření celou směs rozmixujte. V druhém hrnci si ještě musíte připravit sirup z vody, kyseliny citronové a cukru, ideálně třtinového. Až začne směs houstnout, přidejte ji k mrkvi. Na závěr vše spolu ještě jednou rozmixujte a můžete podávat. V chladničce vám tato mrkvová šťáva vydrží 5 dní. Na dlouhodobé uskladnění ji nezapomeňte sterilizovat.
Mrkvovou šťávu konzumujte ráno nalačno, protože je tehdy pro tělo nejsnáze stravitelná

Ideální kombinací je i mrkev a jablko či zázvor. Experimentovat můžete samozřejmě i s jinými surovinami.

Další zajímavé články