Na čerstvou mrkev v zimě moc chuť nemáme. Z mrkve se však vyrábí i úžasný nápoj, který má celou řadu příznivých účinků na zdraví člověka. Mluvíme o kvalitní mrkvové šťávě, která dodá tělu množství prospěšných látek. Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak. Přečtěte si, co všechno dokáže poskytnout našemu tělu mrkvová šťáva.
Látky obsažené v mrkvi
- Mrkev je bohatá na beta-karoten
- Obsahuje vitaminy E, D, K,
- Vlákninu
- Je zdrojem vitaminu A, C, K i E a minerálních látek, zejména železa, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku či fosforu.
Účinky mrkvové šťávy na naše tělo
- Pití kvalitní mrkvové šťávy podpoří přirozenou obranyschopnost organismu
- Šťáva z mrkve je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním či chřipce
- Chrání buňky před volnými radikály a detoxikuje tělo od škodlivin
- Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
- Má pozitivní vliv na pokožku, ledviny i trávicí soustavu
- Podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování
Připravte si vlastní šťávu
Pokud hledáte mrkvovou šťávu v obchodě, dávejte pozor na to, aby měla co nejmenší obsah přidaného cukru. Stále však může obsahovat i konzervační či další nevhodné látky. Ideální je proto si připravit čerstvou domácí mrkvovou šťávu s menším množstvím cukru.
Ingredience
- 0,5 kg mrkve
- 1 pomeranč
- 250 g cukru
- 10 g kyseliny citrónové
- 1,5 litru vody
Mrkev omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do hrnce s vodou a dejte vařit přibližně na 20 minut. Pomeranč nakrájejte na několik částí a přidejte vařit k mrkvi na dalších 20 minut. Po dovaření celou směs rozmixujte. V druhém hrnci si ještě musíte připravit sirup z vody, kyseliny citronové a cukru, ideálně třtinového. Až začne směs houstnout, přidejte ji k mrkvi. Na závěr vše spolu ještě jednou rozmixujte a můžete podávat. V chladničce vám tato mrkvová šťáva vydrží 5 dní. Na dlouhodobé uskladnění ji nezapomeňte sterilizovat.
Mrkvovou šťávu konzumujte ráno nalačno, protože je tehdy pro tělo nejsnáze stravitelná
Ideální kombinací je i mrkev a jablko či zázvor. Experimentovat můžete samozřejmě i s jinými surovinami.