Pampeliška, smetánka lékařská, je velmi rozšířená rostlina, která má silně léčivé účinky. Už naše prababičky využívaly pampelišky nejen v kuchyni.
Tato rostlinka je velmi zdravá a možná se nebudete stačit divit, k čemu všemu může sloužit. Pampeliška se dá využít od kořene až po květ. Všechny její části jsou léčivé a použitelné. Jde jen o to vědět jak na to.
Jak působí pampeliška na naše zdraví?
- Pampeliška je plná vitaminů A, B, C i D.
- Listy obsahují draslík, sodík, hořčík a vápník.
- Mléko, které vytéká z pampelišky, zlepšuje chuť k jídlu, slouží jako prevence ledvinových kamenů, zpevňuje kosti a zuby, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti zánětu močových cest, čistí tělo od toxinů, léčí kožní problémy, pomáhá se zácpou a podporuje krvetvorbu.
- Použít se může i na odstraňování bradavic.
Jak pampelišku využít?
Vynikající do salátů
Listy mají specifickou příchuť, jsou pikantní a výrazně křupou. Nejčastěji je přidáváme do jarních salátů. Pokud chcete využít stvoly k jarní detoxikaci, prostě a jednoduše snězte asi pět až deset stvolů každý den po dobu tří týdnů. Kromě odstranění škodlivin z těla se sníží i hladina krevního cukru.
Pampeliškový med
Na přípravu pampeliškového medu slouží různé recepty. Nejjednodušší je ten, v němž asi 15 minut vaříte pampeliškové květy. Necháte je poté louhovat do druhého dne, scedíte, přisypete cukr a vaříte do zhoustnutí.
Horečka
Pampeliška pomáhá snížit horečku. Dvě hrsti čerstvých listů zalijte 500 ml vroucí vody a 15 minut louhujte. Ráno a večer pijte jeden šálek a horečku zaženete.
Pampeliškový čaj
Čaj se připravuje buď z pampeliškových květů nebo z kořene. Květy se sbírají v březnu a dubnu, kořen v dubnu až květnu. Dávejte pozor, abyste sbírali mladé rostlinky neošetřené chemikáliemi. Až je přinesete domů, omyjte je pod tekoucí vodou. Pokud chcete připravit čaj z květů, připravte si jich asi 8, zalijte je 350 mililitry horké vody a nechte louhovat přibližně 5 minut. Kořeny je třeba nejprve vysušit. Nakrájejte je nadrobno a pražte v troubě na 150–200 °C přibližně 2 hodiny. Polévkovou lžíci sušených kořenů povařte v 350 mililitrech vody na mírném plamenu 5–10 minut. Oba čaje před konzumací sceďte a dochuťte medem. Šálek jednoho či druhého si dopřávejte denně.
Kořeny pampelišky jsou přirozeně diuretické, tedy podporují vylučování tekutin. Pampeliškový čaj vás chrání před častými záněty močového měchýře a močových cest.
Kořen pampelišky proti rakovině
Podle různých studií, které se dělaly v posledních letech se ukázalo, že kořen pampelišky má v sobě přírodní chemoterapeutika, která nutí rakovinné buňky k apoptóze, tedy k sebezničení. Přitom se neprojevuje žádné negativní působení na buňky zdravé. Samozřejmě účinky nejsou stoprocentní, ale u některých druhů nádorů jsou výsledky příznivé.
Léčivý nálev
Připravit léčivý nálev z kořene je trochu náročnější než uvařit čaj z listů. Kořen vykopeme a důkladně očistíme od hlíny. Čerstvý můžeme najemno nakrájet a použít asi dvě lžičky na čtvrt litru vroucí vody. Necháme louhovat zhruba 15 minut. Kořen si můžeme nasušit a pak rozemlít. Jiné návody uvádějí i možnost nakrájený kořen upražit a využít pampelišku jako náhražku kávy.
Jak užívat?
Výluh pijeme třikrát denně před jídlem. Užíváme dlouhou dobu, řádově několik měsíců. Můžete užívat i vedle klasické chemoterapie. Důležité samozřejmě je nezanedbávat pravidelné kontroly u lékaře.