Zdraví

Důležité informace o vitaminech v potravinách. Co všechno o nich nevíme, ale vědět bychom měli

Až na pár výjimek si lidské tělo vitamíny syntetizovat nedokáže

autor

Erika Tomanová

22. února 2021

 
FOTO / Depositphotos
Vitaminy jsou pro lidský organismus velice důležité. Mají nezastupitelnou roli v prevenci některých onemocnění, zpomalují stárnutí a jsou schopny posilovat imunitní reakce organismu. Co může způsobit jejich nedostatek či nadbytek?
Reklama

Vitaminy jsou pro život člověka nezbytné, protože v našem těle mají různorodé úkoly. V dnešním článku se podíváme na to, co to vlastně vitamíny jsou a jaký je jejich význam, jak je dělíme, jaké jsou možnosti jejich doplňování i co může způsobit jejich nedostatek nebo naopak nadbytek.

Dokáže tělo produkovat vitaminy?

Až na pár výjimek si lidské tělo vitamíny syntetizovat nedokáže, a proto je nezbytné, abychom tyto látky v dostatečném množství přijímali prostřednictvím pestré stravy. Možným zdrojem vitaminů jsou i výživové doplňky, jejichž užívání je však vždy vhodné konzultovat s lékařem.

Vitaminy jsou pro lidský organismus velice důležité

Pokud je strava rozmanitá, zpravidla není nutné doplňování vitamínů tabletami. Může to však být nutné v případě různých zdravotních problémů, při kterých například dochází k nedostatečnému vstřebávání některých látek a podobně.

Rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích

Vitaminy, které člověk potřebuje pro svůj život a zdraví, zpravidla dělíme na dvě základní skupiny, a to na vitamíny rozpustné ve vodě a vitaminy rozpustné v tucích.

Ve vodě

Do první kategorie řadíme známý vitamin C, důležitý pro funkci imunitního systému, také vitaminy skupiny B, které mají význam pro nervový systém, látkovou přeměnu, vývin a růst, ale i pokožku či vlasy. Tyto vitaminy se v našem těle neukládají do zásoby a jejich přebytek se běžně vylučuje ven z těla močí.

Právě proto je nezbytné, abychom svému tělu zajistili jejich dostatečný každodenní přísun. Mnohé z těchto vitaminů jsou citlivé na teplo a jejich obsah se v konkrétních potravinách při tepelné úpravě výrazně snižuje. Protože jsou rozpustné ve vodě, jsou do při vaření do vody uvolňovány.

V tucích

Mezi vitaminy rozpustné v tucích řadíme vitamíny A, D, E a K. Vitamin A je důležitý pro zrak, pokožku i imunitu, vitamin D má význam z hlediska obranyschopnosti organizmu i dobré kvality kostí. Vitamín E působí jako antioxidant a ovlivňuje kůži i cévy, vitamin K je zas nezbytný pro srážení krve. Aby se tyto látky mohly v našem těle dobře vstřebávat, je třeba, abychom s nimi ve stravě přijímali i tuky. Zmíněné vitaminy si přitom naše tělo dokáže ukládat do zásob.

Kdy vitaminy škodí 

Nedostatek vitaminů

Nedostatek vitaminů může způsobit řadu rozličných zdravotních problémů. Nedostatečný přísun vitamínu C v extrémních případech způsobuje tzv. kurděje, kterými v minulosti často trpěli námořníci, protože při delších plavbách neměli dlouhodobě přístup k čerstvé zelenině a ovoci. Běžně se nedostatek céčka může projevit krvácením dásní, padáním vlasů i náchylností k infekcím.

Projevy nedostatku vitaminů skupiny B závisí na tom, o který vitamin konkrétně jde. Například úplný nedostatek vitamínu B1 způsobuje onemocnění beri-beri, úplný deficit vitamínu B3 zase způsobuje pelagru. Obecně však nedostatek těchto vitaminů souvisí zejména s rozvojem problémů s nervovým systémem, únavou, vyčerpáním, ale i kožními problémy a dalšími obtížemi.

Nedostatek vitaminu A se spojuje se šeroslepostí, chybějící vitamin D má negativní vliv na kosti. Nedostatek vitaminu E může vést k poruchám nervového systému, ale také k suché pokožce. Deficit vitaminu K zase způsobuje poruchy srážlivosti krve.

Nadbytek vitaminů

Škodit však může nejen nedostatek vitamínů, ale i jejich nadbytek, což je takzvaná hypervitaminóza. Rizikový je v tomto případě zejména nadbytek vitaminů rozpustných v tucích. Jak jsme zmínili výše, vitaminy rozpustné ve vodě se při nadbytku vylučují z těla ven, vitaminy rozpustné v tucích se v našem těle ukládají do zásoby. Toxický pro nás může být nadbytek vitaminu A, může vyvolat zvracení, nevolnosti, padání vlasů, poškození jater i problémy s kůží a sliznicemi. Škodlivý také může být nadbytek vitamínu D. Může vést ke zvýšené koncentraci vápníku v krvi a následné kalcifikaci měkkých tkání. Doplňování vitaminů rozpustných v tucích prostřednictvím potravinových doplňků je proto vhodné konzultovat s lékařem.

Další zajímavé články