Jídlo

Některé snídaňové cereálie jsou pro vaše zdraví prospěšné, jiným je dobré se raději vyhnout

Správně zvolená snídaně vás po ránu nastartuje

autor

Kateřina Korňová

24. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Dát si po ránu snídani v podobě kukuřičných lupínků s mlékem se může zdát jako dobrý nápad. Mléko obsahuje bílkoviny, lupínky sacharidy a k dokonalé snídani už chybí jen hrstka ovoce. Často se však stává, že lidé překračují doporučenou dávku na jednu porci a nevědomky si tak k snídani naloží tolik sacharidů, že téměř dosáhnou maxima denního příjmu. Také je potřeba cereálie dobře vybrat, aby neobsahovaly zbytečně moc cukru.
Reklama

Miska cereálií zalitá studeným či teplým mlékem, jak kdo má rád, je pro mnohé skvělým způsobem, jak se ráno rychle najíst před tím, než nastoupíte do každodenního kolotoče povinností. Příprava nezabere moc času, cenově se také nejedná o částku, která by nás vytrhla, ale má to i svá úskalí. Záleží totiž na tom, jaké cereálie vyberete a kolik si jich k snídani naložíte.

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne

Příliš velké množství

Vezměme si obyčejné kukuřičné lupínky, které se zdají být ideální snídaní. Neobsahují přidané cukry, takže byste si mohli říct, že se jedná o dietní snídani. Doporučená porce činí 30 g, ovšem mnoho z nás nemá problém nasypat si do misky i 80 g a zalít vše plnotučným mlékem. Taková porce obsahuje téměř 430 kalorií, z nichž většinu mají na svědomí pouze sacharidy.

Špatně zvolené cereálie

Obiloviny neboli cereálie dělíme do dvou základních skupin, a to na celozrnné a necelozrnné. Obecně se doporučuje konzumovat raději celozrnné obiloviny, které mají z výživového hlediska mnohem vyšší obsah cenných látek. Naopak zpracované obiloviny, které prošly vymílacím procesem, při ktrém dochází k odstranění obalové vrstvy i klíčku, jsou hlavně zásobárnou energie, ovšem většinu důležitých vitaminů, minerálů a jiných cenných látek neobsahují. Rafinací navíc ztrácí i většinu prospěšné vlákniny. Pak je i další skupina, a tou jsou slazené cereálie, které by se měly konzumovat jen v omezené míře.

Zkuste granolu a vločky

Mnohem lepší variantou snídaně jsou ovesné vločky nebo granoly. Obsahují velké množství vlákniny a dalších prospěšných látek, stabilizují hladinu krevního cukru a zvyšují obranyschopnost imunitního systému. Navíc skvěle zasytí a můžete si je na sto způsobů připravit každé ráno doma v podobě ovesných kaší, overnight oats, nebo je přidat do smoothies. Rovněž i skvělé granoly si vyrobíte doma a můžete do nich přidat i ořechy, kokos a oblíbené koření jako skořici, muškátový oříšek, kardamom nebo anýz. Pak už je jen na vás, jestli je zalijete například mandlovým mlékem nebo jimi posypete bílý jogurt.

Přidejte i ovoce

Při snídání cereálií dodržujte doporučenou porci, přidejte jogurt a čerstvé ovoce a uvidíte, jak vás snídaně zasytí a dostanete do sebe i mnohem více živin. Ráno je navíc na ovoce ideální doba, jelikož má tělo dostatek energie i času na to, aby ho zpracovalo. Snídaně s příměsí ovoce nastartují váš den a doplníte díky nim potřebné vitaminy, ale i vlákninu.

Zdroj: wikipedia.org, healthline.com.

Další zajímavé články