Vepřová panenka se salátem coleslaw
Vepřová panenka je běžně dostupným kusem masa, které se však při špatném postupu velice rychle přesuší a přijde o veškerý svůj potenciál. Když jej však připravíte správně, získáte příjemně křehké a libové maso, které dokáže nabídnout velmi šťavnatý a chutný zážitek. Pokud ji navíc doplníte lehkým coleslaw, její chuť to ještě zvýrazní a vy dostanete jednoduchý a zdravý oběd či večeři.
Budete potřebovat:
- 1 ks vepřové panenské cca 400g
- 100 ml slunečnicového oleje
- koření: rozmarýn, tymián, oregano, pepř a sůl
- 1 lžící másla
- 1 ks zelí (250g)
- 2 mrkve (100g)
- 2 stonky řapíkatého celeru (50g)
- 200 g zakysané smetany
- 1/2 lžičky krystalového cukru
- 1 lžíci vinného octa
- 1 lžící olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
Maso potřete olejem a vyválejte ho ve směsi koření. Na pánvi rozpalte olej a maso opečte z každé strany (z každé strany asi minutku). Potom ho přendejte do dvakrát přeloženého alobalu, uzavřete a dejte do trouby na 180 °C na 8-10 minut. Vyjměte a nechte v alobalu odstát asi 10 minut. Pak jej opatrně rozbalte – maso totiž pustilo šťávu, tak aby se vám nevylila. Šťávu přelijte do pánve, kde jste opekli maso, přidejte máslo a pokud je třeba i trochu vody (cca 50-100ml) a přiveďte k varu. Maso nakrájejte a přelijte šťávou. Podávejte se salátem coleslaw.
Připravte si salát: zelí si nakrájejte na jemné nudličky, posolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Zelí pustí vodu, tu slijte a přidejte zbylé ingredience a vše dobře promíchejte.
Salát s lososem, čočkou, pohankou a fenyklem
Saláty si mnozí z nás představují jako zdravá, zároveň i velmi lehká, a ne příliš sytá jídla. My jsme to však vzali ze zcela opačného konce. Losos, čočka, pohanka a různorodá zelenina – to už není žádná příloha, ale plnohodnotný hlavní chod, ideální jako zdravý oběd či večeře. Rybí maso, čočka a pohanka nabídnou spoustu bílkovin a vlákniny a zelenina ještě přidá řadu cenných vitaminů.
Budete potřebovat:
- 300 g lososa v celku
- 1 ks fenyklu
- 1 svazek listů mangoldu cca 50g
- 1 svazek koriandrové natě 10g
- 1 citron
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 chilli papričky
- 150 g čočky
- 150 g pohanky
- 1/2 lžíce medu
- 1 stroužek česneku
- ½ cibule
- sůl a pepř
Postup:
Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na malé kousky. Posolte a okořeňte. Mangoldové listy prohlédněte, nahnité kusy vyhoďte, omyjte, stočte a pokrájejte na nudličky silné asi 2 cm. Zálivku si připravte z citronu, ze kterého si vymačkejte šťávu a smíchejte ji s 1 lžící oleje, osolte a ochuťte medem. Fenykl nakrájejte příčně na kousky o šířce asi 3 mm. Koriandrovou nať ručně natrhejte na menší kousky.
V pánvi na 2 lžících oleje zprudka opečte lososa (asi 3 minuty), vyjměte ho a zbytek oleje a šťávu z ryby nechte na pánvi. Pokrájejte si cibuli a česnek a dejte je na pánev po lososovi. Když se obarví do zlata přidejte fenykl, chilli a mangold a opékejte asi 3 minuty, dokud mangold nezvadne. Dochuťte pepřem a solí. Přesypte do mísy a smíchejte s pohankou a čočkou. Zalijte zálivkou a přendejte na talíř. Na vrch naservírujte kousky lososa. Dozdobte koriandrovou natí.
Zdroj: bbcgoodfood.com, spendwithpennies.com, TZ Easydiet.