A jak vybrat toho nejlepšího lososa? Čerstvý losos by nikdy neměl být cítit rybinou. Maso by mělo být světlé a vlhké a podél okrajů by nemělo blednout. Pokud kupujete celého lososa, jeho oči by měly být jasné, kůže by měla být stříbřitá, lesklá a odolná na dotek. Pokud můžete, kupujte raději čerstvou rybu než mraženou, a to nejlépe v dobré rybárně.
Se špatným masem v kuchyni nezazáříte. Naopak by však byla škoda pokazit nesprávným postupem dobrý kus ryby. Podívejte se proto na možnosti, jak připravit toho nejlepšího lososa několika způsoby.
Smažený losos na pánvi
Skvělá metoda pro filety z lososa. Je rychlá a snadná a navíc vytvoří na povrchu křupavou krustičku. Výbornou večeři tak připravíte pouze s kouskem dobré ryby, solí, pepřem a trochou másla nebo olivového oleje. Pánev rozpalte na středně vysokém plameni a kápněte na ni trochu olivového oleje. Rybu položte na rozpálenou pánev kůží nahoru a nechte ji opékat bez zásahu zhruba 5 minut. Poté lososa otočte kůží dolů a dejte mu ještě 3 minuty. Osolte, opepřete.
Losos na vodě
Chcete-li si připravit zdravější variantu lososa, vezměte si k ruce opět pánev a nalijte do ní tolik vody, aby dosahovala výšky zhruba 1 cm. Do vody poté vložte lososa a přiklopte pokličkou. Duste ho zhruba 10 minut a v případě potřeby podlévejte vodou.
Pečený losos v troubě
Rychlý a snadný způsob, jak tepelně upravit lososa, je i pečení v troubě. Tento postup se vám hodí i v případě, že vaříte pro větší skupinu lidí, protože na pekáč se vejde daleko víc filetů z lososa než na jednu pánev. Lososa osolte a opepřete a vložte ho kůží dolů do lehce vymazaného pekáčku nebo plechu. V troubě předehřáté na 200 °C pečte asi čtvrt hodiny bez obracení.
Losos na kontaktním grilu
Už vám chybí léto a grilování? Máte-li kontaktní gril, připravte si lososa na něm. Grilovat tak můžete v pohodlí domova, a to i přesto, že se venku třeba chumelí. Lososa potřete z obou stran olivovým olejem a vložte do kontaktního grilu. Nastavte teplotu na ryby a přiklopte. Dejte však pozor, abyste filet zbytečně moc nezatížili a neměli jste z něj ve výsledku placku.
Zabalte ho do papiloty
Vezměte si k ruce pečicí papír, lososa na něj položte, potřete olivovým olejem, osolte a přidejte oblíbené bylinky. Lososa pak do pečicího papíru zabalte jako do obálky, převažte provázkem, který je vhodný i do trouby a pečte 10 minut na 200 °C. Pečení v papilotě je zdravá metoda, která využívá páru k přípravě dokonale propečeného a šťavnatého lososa.
Zdroj: allrecipes.com, bluglacier.com.