Kultura a styl

Ztráta menstruace při nadměrném cvičení může vést až k osteoporóze a problémům s plodností. Neberte situaci na lehkou váhu

Někdy je naše tělo chytřejší než my

autor

Jitka Wolfová

06. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Touha po dokonalé postavě se může změnit v noční můru, která často končí ztrátou menstruace. Zpočátku se vám to může jevit jako příjemný benefit, ale až do doby, kdy zjistíte, že není snadné svůj menstruační cyklus opětovně nastartovat. Důvodem vynechání menstruace pak může být nadměrné cvičení, ale i nevhodná či nedostatečná strava.
Reklama

Tvrdě jste dřeli, zhubli jste a teď se věnujete tomu, abyste shodili posledních 5 nebo 10 kilogramů. První, co vás napadne, je, že zintenzivníte svůj trénink a budete chodit do posilovny čtyři až pět dní v týdnu. Začnete si také mnohem více sledovat jídelníček a počítat každou kalorii. Je to tvrdá práce, ale vy cítíte, že to zvládnete. Jenže pak se přiblíží datum, kdy máte dostat menstruaci a ona nepřijde. Dokonce ani za měsíc ne. Je to normální? A jak situaci řešit?

Během sportovního tréninku si mnoho lidí myslí, že amenorea neboli zastavení menstruačního cyklu je normální doprovodnou záležitostí. Normální (nebo spíš běžnou) možná ano, ale rozhodně ne žádoucí. Podle registrované dietoložky Kate Patton to může znamenat vážný problém, který je způsobený nadměrnou zátěží a nedostatečnou stravou. Ztrátou menstruace to totiž nekončí. Často se totiž současně objeví i úbytek kostní hmoty/osteoporóza a poruchy příjmu potravy, což jsou onemocnění, která nelze brát na lehkou váhu.

Amenorea

Ztráta menstruace se může zdát jako příjemný vedlejší efekt intenzivního cvičení. Ovšem zdravotní účinky spojené s amenoreou mohou být vážné. "Amenorea může být známkou anorexie vyvolané cvičením souvisejícím s nedostatkem energie z omezeného množství jídla, přílišného cvičení nebo z kombinace těchto dvou," říká dietoložka Kate Patton.

"Během amenorey se váš metabolismus zpomaluje, až je tak pomalý, že přestanete ovulovat, abyste šetřili energii. Potom ale dosáhnete opaku toho, v co pravděpodobně doufáte. V tomto stavu totiž nemůžete zvýšit svalovou hmotu, protože budování svalů vyžaduje energii, kterou nemáte," vysvětluje dietoložka. Ve skutečnosti se vaše svalová hmota může dokonce snižovat, aby poháněla další důležité orgány. Vaše tělo je v tomto oslabeném stavu navíc náchylnější ke zranění. A tělo, které nemenstruuje, nemůže ani otěhotnět.

Ztráta kostní hmoty/osteoporóza

Estrogen pomáhá udržovat vaše kosti silné. Ale když jeho hladina po menopauze (nebo ztrátě menstruace) přirozeně klesá, riziko zlomenin stoupá. Ztráta kostní hmoty nebo osteoporóza však může být výsledkem nízké hladiny estrogenu vyvolané amenoreou, a to v jakémkoli věku.

Ke ztrátě kostní hmoty může dojít i v případě, že je váš denní příjem kalorií nedostatečný. Využívání nadměrného množství energie, které je potřebné pro těžký atletický trénink, vyčerpává energii, kterou vaše tělo potřebuje pro produkci estrogenu.

Neuspořádané stravování

Některé ženy mohou omezovat jídlo neúmyslně, protože se snaží spojit dohromady nadměrný tréninkový plán s pracovní aktivitou, studiem nebo rodinným životem. Na jídlo pak zkrátka nemají čas, a tak ho upozaďují. Postupem času se toto omezování jídla může rozvinout v posedlost nebo neuspořádaný přístup k jídlu, který vede k nutričním problémům.

Dosažení zdravé rovnováhy

Chcete-li tvrdě trénovat, musíte se současně zaměřit i na svůj jídelníček a dopřát tělu dostatečné a požadované množství energie. Jedině tak se vám podaří vybudovat silné tělo a posílené svaly zabrání zranění, ale i problémům se stravováním a ztrátě menstruačního cyklu. Důležité je stanovit si režim:

  • jezte tři plnohodnotná jídla každý den,
  • jezte jídla bohatá na sacharidy, bílkoviny a tuky,
  • nikdy nevynechávejte určité skupiny potravin, jako jsou tuky. Vynechání skupin potravin je známkou neuspořádaného stravování,
  • jezte do 30 až 60 minut po ukončení všech tréninků,
  • jezte po tréninku jídla s vysokým obsahem sacharidů a mírným obsahem bílkovin,
  • během dne si dejte minimálně tři svačiny bohaté na sacharidy,
  • když trénink trvá déle než 90 minut, snězte 15 gramů sacharidů nebo pijte sportovní nápoj každých 15 až 30 minut,
  • konzumujte dostatečné množství vápníku denně.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články