Kultura a styl

Zimní saláty jsou ideální večeří, pokud chcete do Štědrého dne shodit pár kilo. Zasytí, dodají tělu energii a posílí organismus

Saláty na stůl rozhodně patří i v zimě

autor

Jitka Wolfová

10. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Všude to voní cukrovím a podvědomě už se připravujeme na štědrovečerní hodování, které má u některých z nás hned několik chodů. K tomu každou chvilku uďobnete vanilkový rohlíček, linecké, čokoládové lanýže, vánočku a kila jdou pomalu nahoru. Pokud se chcete vejít do loňských svátečních šatů, je na čase s tím přestat a raději si dát něco zdravějšího, ale o nic méně lahodného.
Reklama

U některých z nás se doma zabydlel pojem "covidové tělíčko". A tak hrozí problém, že loňské sváteční šaty nedopnete, nebo v nich budete našponovaní a nebudete se cítit pohodlně ani u večeře, ani u stromečku. Jak všichni dobře víme, zdravé tělo a štíhlá figura se nezíská dvoutýdenní dietou, ale omezit se ve stravě a nahradit nezdravé zdravým je dobrým začátkem.

Zimní saláty jsou chutné a zasytí

Tím nechceme říci, že máte do Vánoc hladovět! Naopak. Hladovka nikdy nevede k dlouhodobě udržitelnému stavu. Vždy končí tím, že si tělo vezme, co potřebuje a ve finále máte po pár dnech hladovky víc, než před ní. Když ale tučnou večeři nahradíte lehkým salátem, který vás ale zrovna tak zasytí, můžete do Vánoc jedno nebo dvě kila shodit. Recepty, které vám dnes nabízíme, bohatě vystačí pro dvě osoby.

Lahodný zimní salát

Potřebné suroviny

  • 1 zralé avokádo
  • 200 g rajčat
  • 1 mozzarella
  • 2 vařená vejce
  • 1 balení oblíbeného salátu (rukola, baby špenát, polníček...)

Na citronový dresing

  • 60 ml olivového oleje
  • 60 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 čajová lžička medu nebo javorového sirupu
  • sůl a pepř

Postup

Uvařte dvě vejce naměkko a nechte, oloupejte a nakrájejte je podélně na čtvrtky. Připravte si dva talíře a na každý udělejte hromádku z omytého a osušeného salátu. Na něj postupně naskládejte nakrájená omytá rajčata, mozzarellu na kostičky, avokádo na plátky a vařená vejce. Vedle si připravte dresing. Olivový olej a citronovou šťávu prošlehejte, vmíchejte med nebo javorový sirup, osolte a opepřete. Dresingem pak zalijte každou porci a můžete podávat.

Vynikající salát s kuřecím masem

Ingredience

  • 1 avokádo
  • 200 g cherry rajčátek
  • černé olivy
  • kuřecí maso
  • ledový salát
  • sůl, pepř
  • volitelně: opečené kostičky z toastového chleba, parmazán

Na avokádový dresing

  • 1 avokádo
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 5 g koriandru
  • 60 ml limetkové šťávy
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • sůl a pepř

Postup

Omytý ledový salát smíchejte ve větší míse s pokrájenými cherry rajčátky a nakrájenými černými olivami na kolečka. Vedle si připravte dresing. Avokádo oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Společně s řeckým jogurtem, limetkovou šťávou, olivovým olejem, koriandrem a česnekem rozmixujte v kuchyňském robotu do krémové konzistence. Osolte a opepřete dle chuti. Na pánvi orestujte na proužky nakrájené kuřecí maso, které jste předtím osolili a opepřili. Na závěr na každý talíř udělejte hromádku ze salátové směsi, přidejte krájené avokádo, opečené maso a zalijte dresingem. Pokud chcete, můžete ještě přidat orestované kostky toastového chleba a posypat parmazánem.

Pečený teplý salát

Připravte si

  • 1 balení baby špenátu
  • 1 balení předvařené červené řepy
  • 2 červené cibule
  • 2 větší brambory
  • 1 balení nivy
  • slanina

Na medový dresing:

  • 60 ml hrubozrnné hořčice
  • 60 ml tekutého medu
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce vody (dle konzistence)

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte si na měsíčky červenou řepu, neloupané omyté brambory a červenou cibuli. Vložte na pekáč na pečicí papír a pečte dokud nebudou všechny suroviny měkké a lehce opečené. Cibuli budete možná muset vyndat o trochu dřív. Mezitím si můžete připravit jednoduchý dresing. Ve skleničce smíchejte med, hořčici, olej a v případě potřeby nařeďte optimálním množstvím vody. Na talíře vložte lehce omytý a osušený baby špenát a na prkénku vedle si nakrájejte nivu na menší kostičky. Na pánvi ještě orestujte bez oleje slaninu do křupava. Jakmile vyndáte zeleninu z trouby, ihned ji položte na špenát, doplňte nivou, slaninou, zalijte dresingem a ještě teplé podávejte.

Zdroj: healthline.com, hungryhealthyhappy.com.

Další zajímavé články