Ideální cestou je zaměřit se na svůj jídelníček a zařadit potraviny, které nám s hubnutím pomohou. Tím ovšem nemyslíme, abyste začali hladovět a do jídelníčku zařazovali pouze zeleninu, suchary a rýži bez omáčky. Už se mnohokrát prokázalo, že hubnout lze chutně, zdravě, a to v jakémkoliv věku. Pro všechny však neplatí stejná pravidla, což je důležité obzvlášť pro seniory.
Poslední dobou se ukazuje, že dieta s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem kalorií je pravděpodobně nejbezpečnějším a nejúčinnějším stravovacím plánem, který můžete přijmout, pokud stárnete a chcete shodit nějaké to kilo.
Dieta podle vědy
Ve studii publikované v Journals of Gerontology: Medical Sciences bylo 96 obézních dospělých starších 65 let rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina přijala šestiměsíční nízkokalorický jídelníček, který zahrnoval více než jeden gram bílkovin na dva kilogramy tělesné hmotnosti každý den, plus dostatečné množství vápníku a vitaminu D. Druhá kontrolní skupina měla každý den jíst 0,8 gramu bílkovin na dva kilogramy tělesné hmotnosti.
Výsledky mluví jasně
Po šesti měsících se objevily první výsledky. Skupina konzumující vysokoproteinovou a nízkokalorickou stravu ztratila v průměru 8 kg, přičemž 87 procent této hmotnosti tvořil tělesný tuk. Konkrétně došlo k úbytku tuku v oblasti břicha, boků, stehen a hýždí. Tyto oblasti jsou důležité, pokud jde o snížení rizik metabolických onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby.
Druhá kontrolní skupina naopak zhubla v průměru pouze o půl kila. Co bylo možná nejzajímavější, že skupina, která konzumovala stravu s vysokým obsahem bílkovin, si také, na rozdíl od druhé kontrolní skupiny, udržela svalovou hmotu a hustotu kostí, a to i při výraznějším váhovém úbytku.
Bílkoviny v hlavní roli
Tato zjištění naznačují, že jíst dietu s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem bílkovin (to znamená, že konzumujete asi 1 gram bílkovin na dvě kila své vlastní tělesné hmotnosti) může být nejbezpečnější dietou pro starší lidi. Chcete-li do svého jídelníčku přidat více bílkovin, jezte potraviny, jako je libové maso a drůbež, ryby, vejce, luštěniny jako čočka a obiloviny s vysokým obsahem bílkovin, jako je například quinoa.
Zdroj: firstforwomen.com, karger.com.