Pití

Jaro je tu a naše tělo potřebuje generální úklid. Dodejte mu vitaminy prostřednictvím lahodných smoothies

Denní porce ovoce a zeleniny se skvěle schovají v mixovaném nápoji

autor

Kateřina Korňová

31. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Připravit skvělé a nutričně hodnotné smoothie se může zdát být oříškem. Někdy totiž nestačí naplnit mixér ovocem, ledem a mlékem nebo džusem a nechat rozmixovat. Jakmile totiž narušíte rovnováhu, místo 200 kalorií do sebe dostanete 1000 a zbytečně začnete nabírat na váze. Smoothie se totiž může snadno změnit ze super zdravého na kalorické minové pole.
Reklama

Jaké jsou tedy nejzdravější suroviny do smoothie? Registrovaná dietoložka Anna Taylor na webu health.clevelandclinic.org říká, že těchto šest základních surovin vytvoří smoothie, které bude lahodné, výživné a syté.

1. Ovoce

Ovoce je skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů prospěšných pro srdce. Ženám stačí dvě až tři porce denně a většině mužů tři až čtyři. „Přičemž asi 3/4 šálku čerstvého nebo mraženého ovoce se rovná jedné porci ovoce,“ říká Taylor.

Mezi skvělé ovoce, které můžete ve svém smoothie vyzkoušet, patří: jablka, banány, borůvky, meloun, kiwi, mango, pomeranč, broskev, jahody, maliny, hrozny, hrušky či ostružiny.

Bobule navíc přinášejí do smoothie vítaný bonus: „Maliny, borůvky, jahody a další bobule dodávají sladkou a kyselou chuť a obsažená vláknina vám pomůže zůstat déle sytí,“ říká Taylor. "Bobule také obsahují antioxidanty, o kterých se ví, že mohou pozitivně působit v boji proti volným radikálům." A protože mají nízký glykemický index, nezvýší hladinu cukru v krvi tak rychle jako jiné ovoce.“

Používat můžete čerstvé nebo mražené ovoce – jsou stejně výživné. „V obchodě s potravinami je snadné najít mražené pytlíky se smíšeným ovocem. Nezapomeňte si koupit obyčejnou ovocnou směs bez přidaného cukru.“

2. Zelenina

Čerstvá zelenina je dokonalým doplňkem smoothie – je to úžasný zdroj vitaminů a minerálů s velmi malým množstvím kalorií. I když může zelenina způsobit, že vaše smoothie bude méně sladké, berte to jako plus, protože zbavit se závislosti na sladkém, je to, co chcete.

Skvěle se hodí například špenát a kapusta. Mají nízký obsah cukru a kalorií a poskytují více železa a bílkovin než ovoce. Jsou také plné vlákniny, kyseliny listové a fytonutrientů, jako jsou karotenoidy, saponiny a flavonoidy. Pokud však chcete vyzkoušet i jiné chutě, zkuste například červenou řepu, mrkev, řapíkatý celer, zelí, cuketu, okurku nebo květák.

3. Protein

Do každého smoothie přidejte i trochu proteinu, což je skvělý zdroj energie. Pomůže vám to stabilizovat hladinu cukru v krvi a zasytit vás na delší dobu. Mezi skvělé proteinové možnosti patří: syrovátkový nebo hrachový proteinový prášek, řecký jogurt, ořechy a ořechová másla, konopná a chia semínka, mleté lněné semínko, tofu.

Mléčné výrobky mohou pomoci k tomu, aby se vaše smoothie stalo skutečnou náhradou jídla, které vás udrží spokojené. Ořechová másla, ořechy a semena poskytují bílkoviny a pro srdce zdravé tuky. Mleté lněné semínko je další skvělou volbou. Je to zdroj omega-3 mastných kyselin a poskytuje extra bílkoviny a vlákninu. Rovněž můžete zkusit přidat zdravý tuk v podobě avokáda.

4. Tekutiny

Pokud potřebujete do svého smoothie přidat i tekutiny, snažte se vyvarovat tomu, abyste své lahodné a zdravé smoothie doplnili slazenými ovocnými džusy. Místo toho vyzkoušejte raději obyčejnou vodu, zelený čaj, neslazené mandlové mléko či jiné rostlinné mléko.

5. Koření a další přísady

Koření dodá vašemu smoothie chuť, aniž byste museli použít med a jiná sladidla. Má také zdravotní přínosy: například skořice pomáhá bojovat proti zánětům a zázvor podporuje trávení. Pro chutnější smoothie zkuste přidat například mandlový extrakt, skořici, strouhaný čerstvý zázvor, muškátový oříšek, arašídové máslo, neslazený kakaový prášek či vanilkový extrakt.

6. Spirulina

Spirulina patří mezi superpotraviny. Je to druh modrozelené mořské řasy, kterou lze ve formě sušeného prášku, který je zdrojem dalších živin, přisypat do smoothie. Není to ale pro každého.

Spirulina může interagovat s některými léky, zejména imunosupresivy. Pokud máte revmatoidní artritidu, roztroušenou sklerózu, lupus nebo jiné autoimunitní onemocnění, spirulina pro vás není vhodnou přísadou. Pokud jste těhotná nebo kojíte, poraďte se se svým lékařem, než vyzkoušíte tuto silnou mořskou řasu.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, evolvingtable.com.

Další zajímavé články