Pokud nevlastníte temný, studený a dobře větraný sklep, který by mohl plnit funkci spižírny, nezbývá vám, než se spolehnout na ledničku a pro uchování sýrů dodržovat několik základních pravidel.
Jak uchovat sýry co nejdéle
Mnozí žijí v přesvědčení, že se sýry mohou zamrazovat. Není to tak. Zmrazené se mohou skladovat pouze měkké sýry a sýry s modrou plísní. Některé sýry naopak ani nevyžadují uskladnění v chladničce. Tvrdý sýr může být uskladněn v místnosti, která má teplotu 7-15 stupňů. Měkké a modré sýry by se však samozřejmě měly uchovávat v chladničce.
Optimální teplota
Optimální teplota pro uchování sýrů je 7 – 12 °C. Největšími nepřáteli sýra jsou vysušení, extrémní teplo, ale i extrémní chlad, a proto ideálním místem pro jeho uchovávání je tmavý sklep s teplotou okolo 10 – 12 °C a vlhkostí kolem 90 %. Pokud ale bydlíte v bytě, kde takové teploty v žádné místnosti nemáte, nezbývá vám jiná možnost než uchovávat sýry v lednici. Ale i zde platí, že musí být ve správném obalu.
Abyste svůj oblíbený sýr nevytáhli z chladničky potažený nechtěnou plísní, použijte voskový papír. Nemáte-li voskový papír, nahraďte ho obyčejným pečícím papírem. Ten už v dnešní době najdeme téměř v každé domácnosti. Použitím papíru na pečení či voskového papíru zabráníme vysušování sýra a zároveň i zadržování nadměrné vlhkosti.
Plísňové sýry je dobré skladovat v plastových miskách nebo pod skleněnými poklopy, aby se plíseň nemohla rozšířit na ostatní potraviny. Obecně všechny aromatičtější sýry je lepší dávat do uzavíratelných krabiček, aby vám od nich nenačichla celá lednice. A víte, jak skladují parmazán třeba Italové? Uchovávají ho v chladu zabalený v utěrce.
Jak sýr správně podávat
Sýr bychom rozhodně neměli jíst hned po vytažení z ledničky. Před servírováním je vhodné sýr nechat alespoň 15 minut ohřát na pokojovou teplotu, aby se v něm rozvinuly všechny chutě i vůně. Podle odborníků je dokonce lepší nechat sýr odležet tak hodinu až dvě. Ideální je pak ukrojit jen takový kousek, který sníte, a zbytek hned vrátit do lednice. Prudké změny teplot totiž sýrům nesvědčí a navíc se v nich při vyšších teplotách mohou začít množit nežádoucí bakterie.