Výzkumy se zjistilo, že existují vcelku běžné potraviny, které mají potenciál působit protizánětlivě. A jejich účinek lze výrazně zvýšit, budete-li je konzumovat společně.
Nikdy záněty nepodceňujte
Se zánětem v těle není dobré si zahrávat, protože kromě akutního charakteru může nabrat i charakter chronický. Stane se tak tehdy, když zánětlivý proces v těle setrvává příliš dlouho a tělo je tak v neustálé pomyslné pohotovosti.
Je třeba mít na paměti, že neléčený chronický zánět v těle může způsobit vážná onemocnění od kardiovaskulárních potíží po nádorová bujení a v nejednom případě vede až k úmrtí. Kromě toho, že se velmi vážně záněty léčí pomocí léků a konkrétní vhodné léčby, dá se proti nim podpůrně působit i konzumací vhodných potravin. Seznamte se s kombinacemi potravin, které umí zánětlivé procesy v těle příznivě ovlivnit.
Batáty a kajenský pepř
Batáty jsou odborníky označovány za potravinu budoucnosti. Najdeme v nich velké množství vitaminu C a B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním. Dále jsou významným zdrojem betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. A právě ten působí proti zánětům. Kajenský pepř je zase považován za velmi dobrého pomocníka při zažívacích potížích či bolestech různého druhu. Spolu tvoří dvojici, která si se záněty poradí jedna radost.
Mandle a kefír
Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů i vitaminu E a mohou přispět jako prevence proti různým onemocněním. Kefír je výborný na trávení, protože obsahuje cenné probiotika. Společně dokáží léčit chronické záněty v trávicím traktu.
Čočka a citron
Tato možná poněkud zvláštní kombinace je vhodná pro ty, kteří mají nedostatek železa, tedy tzv. anémii. S anémií mívají problém ženy v menopauze i těhotenství a samozřejmě i mnoho dalších lidí. Podle odborníků je anémie výsledkem zánětlivého procesu v těle a konzumace luštěnin bohatých na železo současně s citrusy pomůže k lepší absorpci potřebného železa.
Listová zelenina a olivový olej
Kolem tuků, které přijímáme v potravě, panují mezi odborníky rozporuplné názory. Nicméně prakticky všichni lékaři vám potvrdí, že olivový olej, zejména v takzvaném extra panenském provedení, je velmi zdravý. Věděli jste, že zdravé tuky v kombinaci se zeleninou dokáží zlepšit vstřebávání důležitých antioxidantů, například luteinu či betakarotenu? Lutein potlačuje záněty očí a betakaroten je zase účinným bojovníkem proti zánětu obecně, a to zejména u starších lidí. Odborníci na výživu věří, že nejlépe funguje duo olivový olej a listová zelenina. Čím zelenější, tím lepší.
Špenát a borůvky
Že je špenát zdrojem železa je všeobecně známo. Kromě toho jsou ve špenátu dále obsažené karotenoidy, včetně beta karotenu. Rovněž obsahuje lutein, což je karotenový pigment, působící jako antioxidant. Častější konzumace špenátu pomáhá předcházet degeneraci žluté skvrny oční sítnice (makulární degenerace) a vzniku šedého zákalu. V tomto ohledu rovněž příznivě působí další antioxidant zeaxanthin, který špenát rovněž obsahuje.
Borůvky jsou doporučovány odborníky na zdravou výživu, protože obsahují jen velmi málo kalorií a mají řadu blahodárných účinků na naše zdraví.
Kombinace špenátu a borůvek je populární zejména při přípravě smoothies. Ukázalo se, že nejvhodnější je pro sportovce, zejména před samotným výkonem. Borůvky dokáží redukovat např. počínající záněty svalů po náročném tréninku a špenát zase dokáže podpořit tok kyslíku v těle během něj. A to není všechno. Borůvky redukují bolest svalů a špenát jim zase pomáhá zvyšovat výkon.