Zdraví

Pokud se bojíte rakoviny, omezte rafinované cukry. Jídlo má obrovský vliv na naše zdraví

Mnoho odborníků dokonce tvrdí, že za jednu třetinu nádorových onemocnění může špatná strava

autor

Klára Sanders

04. prosince 2020

 
FOTO / Pixabay
Jednou z nejčastějších příčin úmrtí je rakovina. Podle WHO na ni každý rok zemře 8,2 milionu lidí. Mnoho odborníků dokonce tvrdí, že za jednu třetinu nádorových onemocnění může špatná strava.
Reklama

To, že nevhodné složení stravy je jedním z rizikových faktorů vzniku rakoviny, není nic nového. Světová zdravotnická organizace (WHO) pravidělně stanovuje seznam potravin, které se významně podílejí na vzniku rakoviny. Mezi pětici nejhorších jídel, která mohou způsobit rakovinu, patří červené maso, koblihy, párky v rohlíku, smažené hranolky a lupínky a grilovaná jídla.

Pokud vám zrovna tyto jídla chutnají, neznamé to, že se jich musíte uplně vzdát. Platí pro ně jedno důležité pravidlo, všeho s mírou. Při občasné konzumaci vám tyto jídla nijak zvlášť neuškodí. V případě, že je ale konzumujete každý den, zvyšujete tím pravděpodobnost onemocnění rakovinou. 

Prostředí, v němž žijeme je důležité

Velký vliv na náš zdravotní stav má prostředí, ve kterém žijeme. Záleží samozřejmě na kvalitě vody, kterou pijeme, na kvalitě vzduchu, který dýcháme. Současně jsme ale mnozí v situaci, kdy tyto parametry můžeme jen obtížně ovlivnit. Ne každý se můžeme odstěhovat do malebné horské vesničky, kde se do kotlů nepřikládají plastové lahve. Ne každý může pít vodu z průzračné studánky. Přesto máme možnost ovlivnit to, co jíme. Zcela samostatnou kapitolu pak tvoří kouření a pití alkoholu. 

Rafinované cukry jsou nebezpečné

Běžný bílý cukr, cukr třtinový, glukózo-fruktózový sirup a další produkty jsou velmi nebezpečné a podílejí se zásadním způsobem na vzniku rakoviny. Je to proto, že jsou přímým palivem pro výživu rakovinných nádorů. Navíc při jejich konzumaci se prudce zvyšuje hladina inzulinu v krvi, což představuje další riziko pro vznik rakovinného bujení. Studie dokládají, že strava bohatá na cukry má přímý vliv na vznik rakoviny slinivky břišní, což je jedna z nejvíce nebezpečných rakovin a není zatím příliš zvladatelná.

Bílá mouka

Rostoucí obliba bílé mouky, často navíc ze šlechtěných druhů pšenice bohaté na lepek, je také velmi mohutným motorem vzniku nádorů. Bílá mouka se v organismu uplatňuje podobně jako rafinovaný cukr. Také vede k prudkému nárůstu hladiny inzulinu a neobsahuje příliš výživově důležité látky, které jsou obvykle v otrubách. Studie uvádí, že mnoho bílé mouky vede mimo jiné k rozvoji rakoviny prsu.

Průmyslově zpracované maso

Samotné maso a zvlášť maso domácích zvířat není příliš velkým problémem. Pokud navíc člověk přijímá dostatek vlákniny, může být maso i zdravotně přínosné. Velkým problémem z hlediska rakoviny jsou ale potraviny s vysokým obsahem dusíkatých solí. Ty najdeme v různých šunkách, salámech, konzervách. Udržují maso, aby se nekazilo, ale současně způsobují rakovinu střev a případně i prostaty.

Ztužené tuky

Vynechte ze své stravy veškeré ztužené tuky. I když jsou současné margaríny vyráběny lepší technologií než dříve, přece jen nejsou žádným zdravotním přínosem. Naopak. Podílejí se na rakovině tlustého střeva, konečníku, prostaty, prsu i kůže. Problémem není jejich mírná konzumace, která je určitě možná. Potíž je, že tyto tuky jsou v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde nahrazují máslo a jiné kvalitní oleje. Celkově proto dostane člověk do těla dávku, se kterou si už jeho imunitní systém neporadí.

Pozor na ryby

Ryba je přece základ zdravého jídelníčku a má být na stole alespoň dvakrát týdně. Jenže jde hlavně o ryby mořské z volného prostředí, a to ještě obzvlášť z prostředí, které není zatíženo velkým znečištěním. Ryby chované na farmách bohužel tyto požadavky nesplňují. Pro konzervované produkty pak platí totéž, co bylo už řečeno u průmyslově zpracovaného masa. Pro velký obsah dusíkatých sloučenin nejsou vhodné pro dlouhodobou a pravidelnou konzumaci.

Chipsy a popkorn 

Jestli to nemůžete bez popkornu vydržet, alespoň významně omezte jeho konzumaci. Zejména máslová příchuť je toxická a způsobuje poškození plic. Brambůrky zase obsahují akrylamid, který stojí za vznikem několika druhů rakovin - například rakoviny vaječníků, prostaty, prsu a trávicích orgánů. Také z obalů různých dobrot se může uvolňovat mnoho toxických látek.

Pohyb jako součást života

Vedle kvalitní stravy, která je bohatá na vitaminy, vlákninu a stopové prvky, potřebuje naše tělo též dostatek pohybu. Tomu se věnujte pravidelně. Zdravý životní styl vám pomůže mít dobrou imunitu. Vyhnou se vám mnohé nemoci a budete mít mnohem menší pravděpodobnost rozvoje civilizačních onemocnění.

Další zajímavé články