Zdraví

Zatočte s bolestí kloubů, dokud je čas. Těmto potravinám se vyhněte obloukem

Sůl je pro zdravé fungování organismu nezbytná, ale všeho s mírou

autor

Erika Tomanová

15. března 2021

 
FOTO / Depositphotos
Mnoho lidí nejspíš vůbec netuší, že špatnou stravou napomohou vzniku artritidy. Pokud vás trápí bolesti kloubů, je kromě léčby důležité upravit i jídelníček. Je dobré vyhnout se potravinám, které napomáhají rozvoji zánětů v těle. Jaké potraviny jsou nevhodné pro naše klouby?
Reklama

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být infekční nebo neinfekční. Právě ta neinfekční podoba je velmi častá. Revmatoidní artritida se týká hlavně žen středního věku.

Pozor na cukr. I ten umělý

Nadměrné množství cukru vede k zánětům. Cukr totiž aktivuje cytosiny, které vyvolávají zánětlivé reakce. Nadměrná konzumace cukrů vede rovněž ke zvýšení hmotnosti a tím i k většímu zatížení kloubů a následné bolesti.

Potraviny nevhodné pro naše klouby

Vyhněte se proto zejména slazeným limonádám a cukrovinkám. Časopis American Journal of Clinical Nutrition publikoval v roce 2014 studii, která prokazuje, že právě tyto nápoje a potraviny mohou přispívat k výskytu revmatoidní artritidy u žen.

Pozor na průmyslově zpracované potraviny

Jídla z fast foodu, snídaňové cereálie nebo bílé pečivo mají obvykle vysoký obsah přidaného cukru, konzervačních látek a dalších potenciálně zánětlivých přísad, které mohou zhoršovat příznaky artritidy. Navíc se zvyšuje riziko vzniku již zmíněné obezity nebo srdečních onemocnění. 

Lepek & Pšenice

Lepek a pšenice způsobují zánětlivou reakci a to zejména u lidí, kteří na ně mají intoleranci. V mnoha studiích se spojuje bolest kloubů s propustností střev nebo zvýšenou propustností střev.

Propustnost střev umožňuje toxinům a odpadním látkám se snadněji vstřebávat do krevního řečiště  a tělo pak zahajuje imunitní odezvu. A právě ta vede ke vzniku zánětu v kloubech.

Omezte červené a zpracované maso

Červené a zpracované maso obsahuje puriny a dusitany. Ty zesilují bolest a záněty podobně jako toxiny. Studie provedena a publikovaná v roce 2014 prokazuje, že právě tyto látky zhoršují záněty a navíc podporují vznik zhoubných nádorů.

Vyhněte se nadměrnému solení

Sůl je pro zdravé fungování organismu nezbytná, Češi jí ale konzumují opravdu nadbytek. Pro představu: doporučené množství je jedna čajová lžička, z toho polovina se do těla dostane přirozeně v potravě. A tím myslíme zdravou stravu, nikoliv konzervy, slané pečivo, dochucovadla a další výrobky. Podívejte se kolik soli obsahuje například toustový chleba. Omezit sůl se vyplatí v každém případě, studie ukazují, že u pacientů s artritidou přispívá omezení příjmu soli ke zmírnění příznaků onemocnění.

Škodlivý alkohol 

Nadměrný příjem alkoholu má negativní vliv na bolestivost kloubů. Pivo má sice jisté příznivé účinky na lidské tělo, ale obsahuje také puriny. Ty se převádějí v těle na kyselinu močovou, která následně způsobuje bolesti kloubů. 

Lilkovitá zelenina

Lilkovitá zelenina obsahuje solanin, typ sloučeniny, která může u pacientů s artritidou zhoršovat bolesti a otoky. Vyzkoušejte sami na sobě, zda se vám částečně uleví, pokud vynecháte lilek, papriky, brambory nebo rajčata.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obsahují množství bílkovin, které naše tělo potřebuje. Ale i zde platí všeho s mírou. Příjem vyšší než 2–2,5 gramů na kilogram hmotnosti za den už nemá žádný význam a může nemocným kloubům naopak uškodit. Soustřeďte se na získávání bílkovin spíše ze zeleniny jako je špenát, fazole nebo čočka. Bílkovinám z mléčných výrobků se pokud možno vyhýbejte.

Glutaman sodný 

Glutaman sodný je přísada, která se používá velmi často pro zlepšení chuti potravin. Často se tak přidává k salátovým dresinkům, instantním polévkám nebo polévkovým směsím.  Již mnohokrát bylo prokázáno, že tato přísada zánětlivé procesy a bolesti kloubů výrazně zhoršuje. 

Další zajímavé články