Krabičkovou dietu využívají například senioři, studenti nebo mámy na mateřské dovolené. Ale asi největší část lidí využívá tuto službu v případě, že chtějí zhubnout.
Pokud se tedy bojíte, že na podzim přiberete a na jaře se do ničeho nevejdete, je ten ideální čas vyzkoušet přes zimu krabičkovou dietu, která vám pomůže se zdravým hubnutím a s posílením imunity.
Mnoho lidí by rádo shodilo nadbytečná kila nebo se jen zdravě a přitom chutně stravovalo po celý den. Pokud lidé zrovna nemají dostatek času a chuti vymýšlet recepty, počítat kalorie, cukry a tuky, nakupovat a vařit, nachází se pro ně únosné řešení: Každý den jim služba přiveze domů nebo do práce jídla dle zvoleného programu, jichž bývá několik.
Při výběru dodavatelské firmy si dejte pozor na několik věcí
Nízká energetická hodnota
Ani při hubnutí u žen by neměl energetický příjem být nižší než 5000 kJ/den. „Jestliže objevíte na webu dané firmy jídelníčky s energetickým obsahem pod 5000 kJ, můžete přejít rovnou k nabídkám dalších firem. Diety pod 5 000 kJ jsou vhodné jen za dohled.
Mnoho krabiček trpí nedostatkem bílkovin, vápníku i zeleniny
Takové jídelníčky mohou být nutričně nevyvážené a některé důležité živiny pak mohou scházet, což při dlouhodobějším dodržování může vést ke zdravotním problémům.
Nejčastějšími chybami jsou nižší obsah bílkovin, vápníku nebo nedostatek zeleniny. Tyto nedostatky zvládnete většinou odhalit sami. Krabičky by měly obsahovat každý den nějaký hodnotný zdroj bílkovin v podobě libového masa, ryby, vejce či sýru. Bílkoviny by měly být ideálně alespoň v malém množství zastoupeny v každém jídle.
Každý den by se v krabičkách měly objevovat i mléčné výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy, zakysané nápoje a podobně. Nejen kvůli obsahu bílkovin, ale také dobře využitelného vápníku. V krabičkách musí být vždy dostatek zeleniny, a to určitě nezajistí jedna kyselá okurka k sekané k obědu a plátek rajčete v sendviči k večeři. Zeleninu byste měli ideálně objevit v každé krabičce, ať už jde o snídani, oběd, večeři nebo svačinu, pokud samozřejmě nejde o sladký pokrm. Každá firma by měla mít k dispozici týdenní menu. Extrémně důležitý je také tým profesionálů, který sestavuje jídelníček a pečuje o klienty.
Důležité zásady krabičkové diety
Pro dobré výsledky je samozřejmostí dodržovat následující obecně známé dietní zásady, tzn. pravidelnost konzumace v přibližně stejnou denní dobu, nepožívání jídel v době mezi jídly, tj. v tříhodinové pauze, kdy trávíme. Tehdy se staráme spíše o soustavný příjem tekutin, hlavně čisté vody.
Pokud jsme zvyklí na pití kávy, nesmíme zapomenout tuto kávu nahradit vodou, protože nás káva o vodu ochudila, vyhnala ji z našich buněk ven, a proto ji tělu budeme muset dodat zpět – a do pitného režimu daného dne si tuto „náhradní“ vodu nezapočítat.
Také nemáme poslední jídlo posouvat na pozdní večerní hodiny. Silně kalorické produkty včetně alkoholu odmítneme. Při únavě nebo chuti na sladké požijeme některé dostupné ovoce: Dodá nám mimo jiné rychlou energii a zaplaší mlsání pro nás nevýhodných produktů.
Nevýhodou tohoto stravovacího systému může být skutečnost, že je potřeba si některá jídla, ta hlavní, ohřívat, a tak je nejíme úplně čerstvé.
Komu nevadí ohřev v mikrovlnné troubě, má to velmi snadné. Kdo je v tomto ohledu náročnější, ohřeje si pevné složky jídla v souboru parních nádob s časovačem nebo postaru v maličkém množství vody na dně kastrůlku a nechá pod pokličkou na malém příkonu proudu chvilku prohřát.