Mnoho lidí má pocit, že pokud si ráno dopřeje müsli s mlékem, případně dva rohlíky se šunkou a zeleninou či snídani úplně vynechá a až kolem desáté či jedenácté si doplní energii „výživnou" proteinovou tyčinkou, nic až tak špatného se nestane. Pravda je však taková, že pokud dopřejeme tělu jako první jídlo dne něco sladkého, spouštíme celou řadu nezdravých a nevhodných procesů. Mezi takovou nevhodnou snídani patří například i ochucené jogurty, tvarohové dezerty, snídaňové cereálie nebo jakékoli sladké pečivo. Velmi zrádná je také slazená káva a ovocné šťávy.
Proč vlastně ani rohlík se šunkou nelze považovat za zdravou snídani? Protože rohlík je typickým příkladem bílého pečiva, které obsahuje jednoduché sacharidy, které prudce zvyšují hladinu cukru v krvi. Pokud je takové pečivo největší složkou snídaně, může si člověk být jistý, že za chvíli bude znovu hladový, bez energie, zato však s narušenou inzulinovou senzitivitou.
Bílé pečivo by se v jídelníčku toho, kdo chce zhubnout, vlastně nemělo vůbec nacházet. Proč tomu tak je? Podíváme-li se na jeho přínos z hlediska živin, kalorií či schopnosti zasytit, pro dietu neexistuje mnoho horších druhů potravin než právě bílé pečivo. Říkáte si, co ale místo toho? Jsou v podstatě dvě možnosti. Nahradit rohlík celozrnným pečivem s vysokým obsahem vlákniny a komplexních sacharidů nebo pečivo do snídaně vůbec nezahrnovat. Namísto toho si raději dejte vajíčko natvrdo nebo třeba obilnou mléčnou kaši s ovocem.
Je cukr v jídelníčku opravdu tak velké zlo? Ano i ne. Je totiž velký rozdíl mezi tím, jestli si dáme cukr po vydatném jídle nebo nalačno.
Cukr nalačno vystřelí inzulin do nebes
Přijmeme-li cukr spolu s podstatně větší porcí bílkovin či vlákniny, tyto živiny zpomalí vstřebání nezdravého cukru a zajistí, že tělo dokáže zareagovat správným způsobem. Hladina cukru a s ním i inzulinu tak zůstane relativně klidná. Dá se tak vyhnout potenciálnímu vzniku inzulinové intolerance, kterou způsobují právě náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi, na což tělo reaguje podobně náhlým vypouštěním inzulinu, který potřebuje, aby hladinu cukru po jejím prudkém nárůstu zase snížilo. To ovšem postupně otupuje a snižuje schopnost těla reagovat na takové výkyvy a časem může vést až ke vzniku cukrovky.
Cukr vyvolává chuť k jídlu
Pokud si dopřejeme kousek čokolády po výživném a vydatném obědě, je dost velká šance, že na druhou porci už nebude mít tělo chuť ani místo. Pokud však čokoláda nebo jiný zdroj cukru představuje hlavní první jídlo, tzn. je snědeno nalačno, cukr hlad nepotlačí, právě naopak. Rychlé a jednoduché sacharidy vyvolají ještě větší chuť k jídlu, což většinou všichni řeší další porcí sladkosti a celý koloběh se tak pořád opakuje. Výsledkem je nejen více zkonzumovaného cukru, ale i více kalorií.
Příklady zdravé snídaně
- vajíčka v jakékoliv podobě
- řecký jogurt či skyr s ovocem
- ovesné vločky, kaše nebo overnight oats
- chia puding s ovocem a kokosovým mlékem
- ovoce bohaté na antioxidanty a vlákninu
- tvaroh v kombinaci s čerstvým ovocem případně i zeleninou
- celozrnný toast s avokádem/ vejcem/ tvarohovou pomazánkou
- ořechy
- proteinový koktejl
Zdroj: healthline.com, TZ Easydiet.